Ursula von der Leyen koja preuzima predsjedanje Europskom komisijom 1. studenoga ove godine suočiti će se s brojnim izazovima, jedan od najvećih će biti odnos prema tehnološkim gigantima iz Kine i SAD

U Europskim institucijama u Bruxellesu razmatraju planove za pokretanje fonda u iznosu od 100 milijardi eura za financiranje europskih industrijskih tvrtki koji će se natjecati s američkim kompanijama poput Applea i Googlea te kineske Alibabe. Naime, neki od čelnih službenika EU-a izradili su plan za, kako su ga nazvali, „fond Europske budućnosti“ koji bi isfinancirale države članice a s namjenom investiranja u strateške sektore u kojima Europa zaostaje za globalnim rivalima, (prije svega SAD i Kinom) navodi se u internom dokumentu kojeg je objavio Financial Times.

Taj dokument je jedna od nekoliko inicijativa koje su dužnosnici EU-a predstavili novoj predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen kako bi se plan realizirao u njenom mandatu.

Najveće potpore za stvaranje takvog fonda dolaze iz dviju najvećih članica EU Francuske i Njemačke, dužnosnici tih zemalja traže da EU razvije odlučnu ali i agresivniju politiku kako bi zaštitili europska poduzeća od nelojalne konkurencije od, primjerice, kineskih rivala koji podržavaju države. Pri tome bi se naravno pomoglo i nacionalnim ekonomijama članica EU.

Dokument dostavljen nadolazećoj predsjednici EK upozorava da kompanije koje nisu članice EU-a “s neviđenim financijskim sredstvima mogu ukloniti postojeću dinamiku inovacija i industrijski položaj industrije EU-a u određenim sektorima”.

Američke tehnološke kompanije poznate kao Gafa (Google, Apple, Facebook i Amazon) i kineske Bat (Baidu, Alibaba i Tencent) kao tvrtke koje su otkupile potencijalne rivale i sada “upravljaju globalnom digitalnom agendom”.

“Europa nema takve tvrtke”, navodi se u dokumentu te upozorava kako “to predstavlja rizik za rast, radna mjesta i utjecaj Europe u ključnim strateškim sektorima”.

Von der Leyen, koja upravljanje Europskom komisijom preuzima 1. studenog ove godine, obećala je da će Komisija u njenom mandatu “ulagati u inovacije i istraživanja, redizajnirati EU ekonomiju i ažurirati EU industrijsku politiku”.

Jedna aod stvari koje je najavila je i izrada zakonske regulative o etičkim načelima primjene umjetne inteligencije, odnosno seta zakona o tome u prvih 100 dana svog mandata.

Dokument predan Von der Leyen navodi kako bi fond trebao biti usmjeren na kupovinu dugoročnih udjela u „korporacijama sa sjedištem u EU u strateški važnim sektorima“. Njegovi investicijski prioriteti trebaju biti „razvoj strateških sektora“ i „izgradnja i jačanje inovacijskih lidera budućnosti“.

Iako će Pariz i Berlin vjerojatno podržati takav plan, vlade koje podržavaju slobodno tržište, poput Nizozemske, nerado pristaju dopustiti Bruxellesu da olakša svoja pravila tržišnog natjecanja, navodi Financial Times te dodaje kako su članice EU podijeljenje oko  pravila tržišnog natjecanja na starom kontinentu. Naime, najviše u Nizozemskoj se protive stvaranjem mega europskih tvrtki za natjecanje s američkim i kineskim rivalima na globalnoj razini. Tako je nedavno onemogućeno predloženo spajanje francuskog Alstoma i njemačkih željezničkih operatera Siemens koje je imalo za cilj borbu protiv subvencioniranih kineskih konkurenata.

Dužnosnici EU-a nadaju se da će stvaranje središnjeg fonda sa značajnom financijskom snagom potaknuti novac privatnog sektora da se uključi u projekte jer iz konkurentske Kine, na primjer, navode kako je državni investicijski fond 940 milijardi američkih dolara. Kako je predloženi EU investicijski fond znatno manji u dokumentu se sugerira i da bi sljedeći dugoročni proračun EU-a (2021.-2017. godine) trebao biti značajan izvor financiranja EU globalne konkuretnosti.

“Želimo upotrijebiti antimonopolske zakone u sljedećem parlamentarnom mandatu da se suprostave internetskim platformama”, najavio je njemački eurozastupnik Christian Ehler

S kojom se odlučnošću zagovara jačanje europskih interesa protiv velikih tehnoloških divova iz SAD i Kine ilustrira i nedavna najava njemačkog člana Europskog parlamenta Christiana Ehlera kada je ustvrdio je da bi glavni prioritet nove Europske komisije i ostalih institucija Europske unije trebao biti suočavanje s antikonkurentnim ponašanjem internetskih platformi.

“Počeli smo s autorskim pravima, a sljedeće moramo započeti s antimonopolskim zakonom. Moramo regulirati platforme i moramo regulirati algoritme “, rekao je Ehler dodavši „Želimo upotrijebiti antimonopolske zakone u sljedećem parlamentarnom mandatu da se suprostave internetskim platformama. Samo da pojasnim: autorsko pravo bio je početak.”.

Podijeli:

 

Vezane objave