U turbulentnoj pandemijskoj 2020. godini među najaktivnijim investitorima u srednjoj i istočnoj Europi (Central East Europe CEE), prema podacima koje je objavio Vestbee najaktivniji VC fondovi bili su mađarski Hiventures, hrvatski Fil Rouge Capital, estonski startup Wys Guys, slovački CB Investment Management i poljski Smok VCpoljski Venture FundKnowledgeHubCZYSTA3.VCNetrix Ventures i Brave VC.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Pandemija covid-19 bila je općenito jedan od najvećih izazova na tržištu kapitala u 2020. godini te je, očekivano, utjecala i na globalnu startup i VC scenu uzrokujući ne samo promjene ulagača, startupove i ponašanje kupaca već i veliku globalnu digitalizaciju koja je startupima i VC investitorima donijela prilika za predviđanje predstojećih promjena.

Prvi mjeseci 2020. godine prema broju i iznosima ulaganja ostali su na sličnoj razini u cijelom 1. i 2. tromjesečju. Međutim, situacija se promijenila u 3. i 4. tromjesečju nakon što se slegao šok i neizvjesnost od pandemije i lockdowna te su investitori shvatili su da će učinci covid-19 trajati duže vremena te su se nastojali prilagoditi takvim neželjenim okolnostima.

Unatoč otežanim uvjetima, brojni su startupi uspjeli zatvoriti investicijske krugove u 2020. godini (734 kruga financiranja premašuju milijardu eura). Među novim prioritetima ulaganja ostali su i dalje rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji i srodnim djelatnostima poput analitike i velikih podataka, te su u novim okolnostima na popularnosti dobili projekti za tele-medicinu, daljinsku osobnu njegu, medicinsku opremu, kućnu dostavu, preradu hrane, rad na daljinu, mrežno obrazovanje i pametni gradovi.

Promatrajući tromjesečja, vrijednost ulaganja u VC u Q1 i Q2 ostala je na sličnoj razini, dok je između Q2 i Q3 uslijedio rast od 56%, a između Q3 i Q4 dodatni rast od 120%, dostigavši ​​rekordan iznos od preko 550 milijuna eura. Porast vrijednosti VC ulaganja doveo je i do povećanja broja startupa koji su dobili financiranje (165 u Q1, 169 u Q2 i 182 u Q3, te 218 u Q4).

Najveće investicije osigurali su estonski Bolt 150 milijuna eura, poljsko-finski Iceye 73 milijuna eura, poljski Brainly 66 milijuna eura i poljski Booksy 60 milijuna eura. Većinu investicijskih ciklusa prikupili su startupi iz Poljske, Mađarske i Estonije, koji su osigurali 313, 110, odnosno 97 ciklusa investiranja. To ne iznenađuje jer Poljska ima daleko najviše startupa u srednjoj i istočnoj Europi kao i najviše aktivnih investitora (preko 430 milijuna eura uloženo u startupe), a Estonija osim što ima pravno najbolje regulirano tržište ima i najbolje startupe. Kao nova zvijezda pojavljuje se Mađarska koja je u 2020. godini za startupe osigurale više od 50 milijuna eura što ukazuje na strateško opredjeljenje na izgradnji startup tržišta.

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave