Još jedna gradska uprava u Sjedinjenim Američkim Državama je pokleknula pod kibernetičkim napadima i platila 130.000 američkih dolara kako bi povratila podatke koje je izgubila u napadu zlonamjernim ransomware sadržajem, objavio je Nacionalni CERT.

Napad se dogodio u subotu, 6. srpnja, a primijećen je prije no što se proširio na sva računala povezana s mrežom. Međutim, unatoč brzom djelovanju, nešto manje od 7 posto prijenosnih računala je zaraženo, a napad je prouzročio gašenje dviju domena. Štoviše, The News Dispatch navodi kako službene adrese elektroničke pošte i službena internetska stranica gradske uprave nisu bile dostupne čak puna tri dana.

Iako su se u akciji spašavanja podataka priključile sigurnosne tvrtke i FBI, svi pokušaji su rezultirali neuspjehom te je na kraju isplaćena jamčevina koju su napadači tražili.

Isplaćeno im je čak 130.000 američkih dolara u kriptovaluti Bitcoin, od čega je 100.000 pokrilo osiguranje koje je ugovoreno kako bi pokrilo štetu uzrokovanu kibernetičkim napadima.

Prema objavi WSBT-a, uprava je imala sigurnosne kopije podataka, međutim, i one su pogođene tim napadom u kojem je korišten zlonamjerni ransomware sadržaj Ryuk. Isti je ransomware korišten u napadu na upravu grada Lake City.

Plaćanje otkupnine se ne preporučuje i sigurnosni stručnjaci ju ne preporučuju ni u kom slučaju jer se time poziva druge napadače da ponove napad i zarade. Također, plaćanje otkupnine ne garantira da će napadači poslati ključ za povrat podataka.

Napadi tog tipa sve su popularniji, a u nedavnim su napadima napadači zaradili preko milijun američkih dolara u napadima na gradske uprave dvaju gradova u Floridi.

Podijeli:

 

Vezane objave