Facebook se diljem svijeta, u okviru svoje borbe protiv dezinformacija, udružuje s neovisnim, vanjskim kontrolorima točnosti podataka koji pregledavaju sadržaj i ocjenjuju njegovu točnost. Kompanija je 30. srpnja najavila širenje tog programa u Hrvatskoj kroz suradnju s Agence France Presseom (AFP), koji će se pridružiti Faktografu s kojim Facebook već surađuje. Uz to, program je pokrenut i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Svi su partneri s kojima kompanija surađuje licencirani od strane neovisne Međunarodne mreže za kontrolu točnosti podataka (International Fact-Checking Network).

Kad kontrolor točnosti podataka ocijeni sadržaj netočnim, Facebook ga prikazuje niže u Novostima (news feedu), smanjujući njegovo širenje te broj ljudi koji će ga vidjeti. Stranice i domene koje nastave dijeliti netočne vijesti vidjet će da se njihovo širenje smanjilo te da im je ukinuta mogućnost ostvarivanja zarade i oglašavanja. U slučaju kad je neka objava označena netočnom, Facebook na to upozorava korisnike koji su je vidjeli ili pokušali podijeliti.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

„Drago nam je što u Hrvatskoj širimo program suradnje s neovisnim kontrolorima točnosti podataka partnerstvom s AFP-om. Borba protiv netočnih vijesti odgovornost je koju shvaćamo vrlo ozbiljno i iz tog razloga neprestano radimo na tome da pomognemo u sprečavanju širenja dezinformacija na našoj platformi. AFP je Facebookov ključan partner u kontroli točnosti podataka s novinarima na terenu u cijelom svijetu. Veselimo se nastavku naše suradnje koju širimo i u Hrvatskoj“, izjavila je voditeljica razvoja strateških partnerstava u Facebooku Sophie Eyears.

Program je u skladu s Facebookovim trodijelnim procesom kojem je cilj unaprijediti kvalitetu i autentičnost vijesti u Novostima (news feedu). Facebook pritom uklanja korisničke račune i sadržaj koji krše njegove Standarde zajednice (Community Standards) ili pravila oglašavanja (ad policies), smanjuje širenje netočnih vijesti i neautentičnog sadržaja poput senzacionalističkih, clickbait naslova te informira ljude pružajući im širi kontekst objava koje im se prikazuju.

„Jačamo globalno partnerstvo s Facebookom u borbi protiv dezinformacija i pokretanje novih aktivnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji potvrda je važne uloge AFP-a kao relevantnog medija u toj domeni. S više od 80 stručnih novinara u 37 država, koristimo najveću svjetsku mrežu novinara posvećenih digitalnoj potvrdi, provjeravajući i demistificirajući netočne vijesti koje se šire online“, izjavila je regionalna direktorica AFP-a za Europu Christine Buhagiar.

Facebook surađuje s više od 70 partnera koji kontroliraju točnost sadržaja na više od 50 jezika diljem svijeta te ulaže u daljnje jačanje svojih aktivnosti u tom području. Faktograf kontrolira točnost sadržaja u Hrvatskoj od travnja 2019. godine.

Podijeli:

 

 

Vezane objave