Više nije dovoljno braniti „perimetar“ – mora se braniti doslovno svaku aplikaciju.

f5-naslovna

Regionalna konferencija tvrtke F5 Networks – F5 Networks Roadshow Adriatic – to jest, inačica tog događaja održana danas u prostorima tvrtke Kraš u Zagrebu, za svoju je temu imala sigurnost aplikacija.

Tri informatičke tehnologije redefiniraju naš svakodnevni, kako poslovni tako i privatni život. Prva od tih tehnologija je računalstvo u oblaku – cloud. Druga tehnologija su aplikacije koje koristimo u prijenosnim (mobitel i tablet) uređajima, a treća tehnologija su podaci koji nam stižu iz sve većeg broja senzora utemeljenih na tehnologijama Interneta stvari.

Internet stvari postaje sveprisutan i materijalizira se u sve „inteligentnijim“ uređajima koji nam na razne načine olakšavaju svakodnevne zadaće (pametne tenisice koje će nas učiti boljim načinima trčanja, pametni termostati, primjerice). Procjene su da ćemo do 2020. na planetu Zemlja imati gotovo trideset milijardi uređaja priključenih na Internet. Svi ti uređaji svaki dan stvaraju podatke – informacije – koje će stalno analizirati i stvarati nove uvide o svijetu u kojem živimo. Ljudi će tim informacijama pristupati putem raznih aplikacija i stvarati informacije koristeći se aplikacijama.

Aplikacija je danas središte funkcioniranja svijeta. Ljude ne zanima ni kako radi uređaj na kojem su je pokrenuli ni kako izgleda infrastruktura putem koje aplikacija razmjenjuje podatke s drugim uređajima u mreži.

“Važno je da aplikacije funkcioniraju, da to što rade – rade brzo i da budu sigurne. Aplikacije moraju biti zaštićene jer sadrže podatke o nama i o onome čime se bavimo i što radimo”, izjavio je Dino Novak, šef tvrtke F5 Networks za regiju Adriatic.

Dino Novak, šef tvrtke F5 Networks, za regiju Adriatics
Dino Novak, šef tvrtke F5 Networks, za regiju Adriatics

Paradigma svijeta utemeljenog na aplikacijama redefinira i pojam sigurnosti. Više nije dovoljno braniti „perimetar“ (infrastrukturu: servere, mrežu i spojene uređaje), već se mora braniti doslovno svaku aplikaciju. Jer u aplikacijama se nalazi ono za čim svi, pa i zločesti dečki, žude: informacije.

Gotovo pola krađa podataka događa se zbog sigurnosnih ranjivosti aplikacija. Dvije trećine aplikacija koje se danas koriste nemaju nikakvu zaštitu komunikacije koju obavljaju (ne šifriraju podatke pri njihovim prijenosu putem Interneta). Zato svaka dobra sigurnosna zaštita mora braniti tri stvari: korisnika, aplikaciju i informacije.

“Tvrtka F5 Networks sve to radi. Na jedinstven, konsolidirani način štiti mreže, aplikacije i informacije tvrtki-korisnika” izjavio je Novak.

Konferenciju su organizirale tvrtke lokalni i regionalni partneri kompanije F5 Networks: Veracomp, Trend Micro i Gemalto. Događaj je okupio stotinjak informatičkih stručnjaka iz naše zemlje.

 

Podijeli:

 

Vezane objave