Jedan od ključnih problema suvremenih analitičkih rješenja, koja obrađuju gomile podataka, jest “na vrijeme” obraditi sve podatke. U posljednjih nekoliko godina, najbolje rješenje nalazimo u analitici radne memorije EXASOL, koja uvijek uvjerljivo – čak za nekoliko redova veličine – svladava suparnike, u toj mjeri da svoje proizvode ne moraju više slati na usporedne testove.

Tvrtka EXASOL vuče korijene još iz 2000. godine, kad je grupa programera, administratora baznih podataka i analitičkih stručnjaka odlučila izdati sasvim drugačiju bazu podataka, posvećenu analitičkim rješenjima. Počeli su od nule, a danas se njihovom rješenju EXASolution dive diljem svijeta. Kako i ne bi, kad tvrtka EXASOL još od 2008. godine, na stalnom testiranju TPC-H, koje svake godine organizira neprofitna organizacija Transaction Processing Performance Council, i koja se smatra ogledalom napretka na području obrade transakcija i baznih podataka u zbirke s ciljem kvalitetne podrške pri odlučivanju, pouzdano pobjeđuje svu konkurenciju. I to u svim kategorijama – do 100 GB, 300 GB, 1 TB, 3 TB i 10 TB obrađenih podataka. No, pobjede ne ostvaruje samo u kategoriji surovih mogućnosti analize podataka, nego isto tako u i kategoriji performansa – cijene rješenja.

Analitika u radnoj memoriji, podaci bilo gdje

EXASOL je visokosnažna baza podataka koja je namjenski dizajnirana s ciljem obavljanja analitičkih zadataka u radnoj memoriji. Tvrtkama tako omogućuje analizu ogromnih količina podataka u realnom vremenu, obavlja napredne analitične upite, priprema poslovne izvještaje i otkriva nove uzorke u podacima – bez obzira na to gdje se oni nalazili. Određena analitička baza podataka nije samo munjevito brza, već je i skalabilna – što znači da kad ima na raspolaganju više memorije, bude sve brža i brža. Istodobno podržava kompresiju podataka u stupcima (engl. columnar compression) te ujedno i masovno paralelno procesiranje, što još dodatno ubrzava obradu podataka. Pritom, EXASOL ne želi nuditi samo najbržu analitičku bazu podataka na svijetu, zbog čega su je opremili standardnim međuspremnikom SQL (te tako izbjegli zamku NoSQL), jer su tako osigurali jednostavnu kompatibilnost s gotovo svim aktualnim aplikacijama s područja poslovne analitike. Kapacitet brze obrade podataka je najmanje 100 puta veći od konkurentnih baza pa zato možemo reći da EXASOL briljira u obradi tih istih podataka u realnom vremenu, kao i da uspješno blista prilikom pripreme izvještaja u različite svrhe. Analitička baza podataka dostupna je tako za lokalnu instalaciju (hardvera i softvera), kao i za usluge iz clouda.


Djeluje sa svim podacima i rješenjima

EXASolution je paralelni relacijski sustav za upravljanje bazom podataka (RDBMS), koji djeluje na skupu standardne strojne opreme (točnije, na serverima). Svaki čvor servera istodobno nosi isti kôd u radnoj memoriji, a podaci se mogu spremiti bilo gdje (samo im treba pristup). Inženjeri su analitičku bazu opremili i redom algoritama koji dodatno ubrzavaju njezin rad – EXASOL poznaje takozvanu automatsku samooptimizaciju s automatskim indeksiranjem te naprednu distribuciju podataka prema statistici korištenja Itd.

“Dodatna prednost analitičke baze podataka EXASOL jest mogućnost njezine čvrste integracije sa svim postojećim aplikacijama i rješenjima s područja poslovne analitike, obavještavanja i odlučivanja. To je moguće preko različitih priključaka kao što su ODBC, JSBC i drugih. EXASOL u jednoj tvrtki zaposlenima omogućuje da i dalje koriste iste aplikacije za pripremu izvještaja, vizualizacije podataka i analiza, samo su im ti podaci na usluzi mnogo brže, možemo čak reći u trenu”, kako objašnjava Slavko Kastelic, jedan od partnera u tvrtki CRMT d.o.o., koji je istodobno i direktor prodaje.

Rješenje EXASOL dostupno je u više primjeraka. Već osnovna, besplatna verzija Community Edition omogućuje obradu podataka na jednom serveru, ali je ograničena na 10 GB memorije. No, ta verzija Small Business Edition još uvijek obrađuje podatke na jednom serverskom sustavu ili čvoru, koji je ograničen s 200 GB memorije. Uz taj primjerak može se dokupiti i usluga podrške. No, zato druga verzija, nazvana Enterprise Cluster, ne poznaje ograničenja; podatke tako mogu obrađivati bilo koje grupe servera, ali cijena zakupljene dozvole ovisi o količini memorije koja je namijenjena obradi podataka.

S programom Exasol analitika u radnoj memoriji djeluje munjevito brzo – bez obzira na izvor podataka, IT okruženje ili korišten analitički programski jezik.

Način skladištenjaMogućnost izvedbiAktualnost podataka
MOLAPVisokaNiska
ROLAP + standardna relacijska bazaNiskaVisoka
ROLAP + EXASOLVisokaVisoka

Brzinska injekcija za postojeća analitička rješenja

Koristite li u svrhu poslovne analitike rješenja tvrtki poput IBM-a, Microsofta, Oraclea, SAP.a, Tableaua ili nekih drugih opskrbljivača? Nema veze, možete ih sačuvati te im EXASOL-om dodati novu dimenziju učinka. Nema potrebe za mijenjanjem postojećih rješenja. Dodatnim analitičkim serverom EXASOL ubrzajte učinak upravo tamo gdje je najsporiji. Time možete i sami regulirati brzinu prelaska na novu tehnologiju. EXASOL u okruženju Microsoft SQL Server Analysis Services (SSAS) eliminira potrebu po fizičkoj OLAP kocki. Umjesto toga, EXASOL možemo upotrijebiti u načinu ROLAP te tako riješiti više izazova, to jest eliminirati dugo vrijeme (inkrementalno ili puno) osvježivanja kocki. Podaci su u analitičkom rješenju dostupni istog trenutka kad su dostupni u skladištu podataka pa također nema zaostajanja u osvježavanju kocki. Odzivno vrijeme prilikom analiza u praksi može biti i do 100 puta brže, do čega može često doći, u slučaju kad su OLAP kocke veće od količine memorije servera. Isto tako, IBM se kupnjom tvrtke Natezza, za koju je u 2010. godine izdvojio 1,7 milijardi američkih dolara, nije iskazao u pravom svjetlu. Danas su zato tvrtke koje za analitiku koriste starija rješenja Natezza ili Pure Data system for Analytics suočene s velikim izazovom. U svakom slučaju, morat će prijeći na drugu tehnologiju i s njom povezanu promjenu postupaka pri punjenu skladišta podataka. Sustav mogu i nadograditi na skuplju varijantu IBM Pure data System for Analytics N3001, ali je EXASOL i u tom slučaju bolji odabir, jer tako tvrtka dobiva učinkovitu obradu podataka u radnoj memoriji za samo djelić cijene, a uz to dobivaju još hrpu dodanih naprednih funkcija, kao što je vizualizacija i mogućnost uporabe bilo kojeg programskog jezika, uključujući R. I Pyton.

Slično kao za Microsoft, EXASOL je oblikovao podršku i za priključak OCI (Oracle Call Interface) za Oracleova rješenja s područja poslovne analitike pa je zato integracija naprednije analitičke baze s Oracleovom poslovnom programskom opremom ujedno brza i besprijekorna, a rezultati koje daje, inspirativni su. Tvrtke koje svoje izvještaje te analize, i prije svega napredne vizualizacije podataka, obrađuju kompjuterskim alatima programa Tableaua, koji je u posljednjih nekoliko godina vrlo popularan u poslovnom okruženju, bit će iznimno zadovoljni informacijom da EXASOL može riješiti svaki od problema postojećeg okruženja za podatke Tableau Data Extracts (TDE). Tako rješenje Tableau turbo by EXASOL svim alatima za izvještaje i vizualizacije Tableaua jednostavno priključi analitički pogon na naprednoj bazi podataka i osjetno uveća brzinu obrade te vizualizaciju samih podataka.

 

EXASOL U IZDAVAČKOJ KUĆI MLADINSKA KNJIGA

Analitičku bazu EXASOL u poslovnoj praksi prvi su u Sloveniji počeli koristiti u poduzeću Mladinska knjiga Založba, d.d. (u nastavku MKZ). U tvrtki su projekt postavljanja podatkovnog skladišta i uvođenje poslovne analitike proveli još 2010. godine. Do tada su hardversku platformu predstavljali IBM-ovi serveri, a podatke je obrađivalo rješenje Netezza. U posljednjih je nekoliko godina skup podataka koje obrađuje MKZ strelovito rastao, ali je rastao i broj poslovnih korisnika koji u svojem poslu koriste analitička rješenja. Uz 600 GB podataka za obradu za sto korisnika, postojeće je analitičko rješenje postalo presporo, zbog čega je tvrtka i tražila prijelaz na noviju tehnologiju.

“Noć je prekratka, a obrada ima previše”, kaže Igor Pušnar, koji se tako prisjetio prošlih vremena. Inače, on je vodeći čovjek zadužen za analitička rješenja u MKZ-u. S partnerskom tvrtkom CRMT zato su provjeravali različite mogućnosti i rješenja s područja analitike u radnoj memoriji petih ponuditelja. “Naš se podatkovni bazen preko noći napuni svježim podacima iz različitih izvora, a tek nakon toga izrade se unaprijed postavljeni izvještaji i podatkovne kocke. U našoj tvrtki izazov nije količina podataka, to je parametar s kojim možemo rukovati, ali zato se starije rješenje tu mnogo više mučilo na račun svoje složenosti. Radi se, naime, o širini i različitosti podataka – oni mogu poslužiti s više od sto atributa pa različite izvore trebamo svesti na zajednički nazivnik. Najveći izazov predstavljale su nam zahtjevne ad hoc izvedbe, koje nismo mogli standardizirati”, dodao je Pušnar. U pregled ponude na tržištu u MKZ-u su uključili i upravitelja baze podataka. On je analitičkoj bazi EXASOL odmah dao zeleno svjetlo, jer je brzo shvatio da s tom bazom neće imati dodatnog posla, prije svega zbog činjenice da većinu zadataka upravitelja obavlja već i sama baza te sve to čini automatski.

U MKZ-u su rješenje EXASOL najprije uveli probno, ali već prvi zadatak ih je u potpunosti iznenadio. Obrada ispitnog uzorka, koja je u starom programu potrajala i do sat i 15 min, u novom programu bila je obavljena u dvije sekunde. Velika prednost je i “štedljivost” programa s radnom memorijom. Tehnologija kompresije tabela i podataka znače da rješenju treba samo oko 1/10 radne memorije u odnosu na količinu podataka. U slučaju MKZ-a to znači 60 GB memorije za obradu 600 GB podataka.

“S uvođenjem baze EXASOL u odjelu informatike imali smo relativno malo posla. Opskrbljivač nam je prilagodio ETL i sintaksu, što je sjajan posao; za naše poslovne korisnike to nije predstavljalo nikakvu promjenu, osim mnogo brže dostave izvještaja i vizualizacije podataka, koje još uvijek koriste u istim analitičkim alatima Microstrategy kao i dosad. Za migraciju rješenja u cijelosti ocjenjujemo da ćemo u 2017. godini trebati svega 50 dana”, dodao je Sava Zibler, voditelj odjela informatike u MKZ-u. U našoj tvrtki funkcionalnost poslovne analitike sve se više dodaje odjelima, kao i sve većem broju zaposlenih. Do kraja 2017. godine tako bi trebalo svim zaposlenima koji imaju posla sa značajnim poslovnim odlukama, osigurati primjenu rješenja za poslovno obavještavanje i odlučivanje.

“Financijski obujam investicije u potpunosti je usporediv s održavanjem starog programa, pri čemu je kvaliteta usluge bitno veća. U korisnost nove tehnologije uvjerava nas i jednostavnost upotrebe, a brzina obrade podataka jednostavno je nevjerojatna. Pojedine izvedbe i obrade koje su nekad zahtijevale od 30 do 45 minuta, danas se mogu obaviti u 5 ili 6 sekundi. S rješenjem EXASOL analitika je izvediva u realnom vremenu”, smatra Zibler. Svu analitiku u radnoj memoriji MKZ-a tako danas izvode lokalno, na vlastitim serverima. O selidbi analitike u cloud njihovo društvo ne razmišlja, jer održava ogromnu količinu osobnih podataka klijenata, za koje ne želi da igrom slučaja postanu potencijalna meta zloporabe.

www.crmt.com | info@crmt.com

Podijeli:

 

Vezane objave