Poduzeća mogu pristupiti računalnim resursima koje treće strane hostiraju na Internetu, umjesto da grade vlastitu IT infrastrukturu. Taj fond resursa najčešće je poznat pod nazivom računalstvo u cloudu. Kako se usluge u cloudu pružaju putem Interneta, poduzeća moraju imati pristup Internetu da bi ih mogla koristiti. U 2020. godini 98% poduzeća iz EU-a koja zapošljavaju 10 ili više osoba imalo je takav pristup.
Unatoč ovoj visokoj razini pristupa Internetu, upotreba računalstva u cloudu iznosila je 36% u 2020. godine. Taj se udio gotovo udvostručio u usporedbi s 2016. godinim kada je iznosio 19%.

Najviše korisnika u nordijskim državama
Iako je udio tvrtki s pristupom internetu bio na vrlo sličnim visokim razinama u svim državama članicama EU, upotreba računalstva u cloudu značajno je varirala, a najveći udio zabilježen je u Finskoj (75%), Švedskoj (70%) i Danske (67%) u 2020. godini.
Na suprotnom kraju ljestvice usluge računalstva u cloudu koristilo je manje od jednog od pet poduzeća u Bugarskoj (11%), Rumunjskoj (16%) i Grčkoj (17%).

Cloud uglavnom za e-mail i pohranu
Od poduzeća koja su izvijestila o korištenju računalstva u cloudu, velika većina (76%) odlučila se za rješenje u cloudu za hostiranje svojih sustava e-maila. Otprilike dvije trećine (67%) koristilo je oblak za pohranu datoteka, 58% ga je koristilo za uredski softver (poput procesora za obradu teksta i proračunske tablice), a 47% za hostiranje svojih baza podataka.
Što je najvažnije, ta su poduzeća također koristila cloud za pristup naprednijim softverskim aplikacijama za krajnje korisnike, poput financijskog / računovodstvenog (45%) i upravljanja odnosima s kupcima (27%). Uz to, gotovo četvrtina (24%) ovih poduzeća izjavila je da koristi računalne platforme u cloudu kako bi iskoristila računalnu snagu za pokretanje vlastitih poslovnih softverskih aplikacija.

Podijeli:

 

Vezane objave