Europski astronauti idu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) više od 20 godina. Jedna od njihovih ključnih uloga u svemirskoj postaji su znanstveni eksperimenti u bestežinskom okruženju koje provode u ESA-inom laboratoriju Columbus. Nakon 2030. godine ESA će s partnerima Airbus i Voyager Space imati zajedničku svemirsku stanicu Starlab u kojoj će biti nastavljeni eksperimenti i istraživanja. Ugovor o takvoj suradnji troje partnera potpisalo je na ESA-inom Svemirskom summitu održanom u Sevilli.

Starlab Space LLC je planirani transatlantski zajednički pothvat između Voyager Spacea i Airbusa koji projektira, gradi i upravlja komercijalnom svemirskom postajom Starlab

Starlab je komercijalna svemirska postaja koja bi trebala poslužiti kao nasljednik Međunarodne svemirske postaje. Svemirsku stanicu će razviti, izgraditi, posjedovati i upravljati Starlab Space, zajedničko ulaganje Airbusa i Voyager Spacea. Očekuje se da će Starlab biti lansiran 2028., a komercijalne operacije trebale bi započeti 2029. godine.

Starlab će opsluživati ​​globalnu korisničku bazu svemirskih agencija, istraživača i tvrtki, osiguravajući stalnu ljudsku prisutnost u niskoj Zemljinoj orbiti i nesmetan prijelaz mikro gravitacijske znanosti i istraživanja s ISS-a na novu eru komercijalnih svemirskih postaja.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

ESA-in astronaut Andreas Mogensen u laboratoriju Columbus na ISS-u

U kolovozu 2023. godine Voyager i Airbus su prvi put najavili sporazum o osnivanju transatlantskog zajedničkog pothvata za podršku kontinuiranoj ljudskoj prisutnosti u niskoj Zemljinoj orbiti i besprijekornom prijelazu mikro gravitacijske znanosti i mogućnosti istraživanja u eri nakon ISS-a. Također se očekuje da će Starlab imati europsko povezano zajedničko ulaganje koje će izravno služiti Europskoj svemirskoj agenciji i svemirskim agencijama njezinih država članica.

NASA-in astronautkinja i inženjerka leta Ekspedicije 65 Megan McArthur radi u Microgravity Science Gloveboxu zamjenjujući uzorke za eksperiment pod nazivom Solidification Using a Baffle in Sealed Ampoules, ili SUBSA

 

 

Vezane objave