Zajednička inicijativa Europske komisije i europske ICT industrije za povezanu i automatiziranu mobilnost rezultirala je Strateškim programom uvođenja 5G koridora u Europskoj uniji objavljenog 2. listopada. Cilj je da povezana vozila na tim koridorima mogu pristupiti potrebnim informacijama u stvarnom vremenu. To će pridonijeti sigurnosti na cestama, manjoj emisiji štetnih plinova te širokom spektru digitalnih usluga za vozače i putnike.

Objavljivanju Strateškog programa prethodio je, na inicijativu Europske komisije, tjedan ranije sastanak dionika Europskog opservatorija 5G na kojemu su stručnjaci za telekomunikacije i transportnu industriju najavili službeno objavljivanje 5G Agende strateškog uvođenja povezane i automatizirane mobilnosti.

Agenda strateškog uvođenja 5G predstavlja zajedničku viziju ulaganja u 5G-ekosustave na polju povezane i automatizirane mobilnosti i identificira ključne pokretače za ubrzanje uvođenja infrastrukture. Služit će kao osnova za nadolazeće privatne, kao i javno podržane projekte implementacije u tom području, s posebnim naglaskom na predstojeći Digital Connection Europe Facility 2 .

Agenda je rezultat sudjelovanja dionika u okviru zajedničke inicijative između Europske komisije i europske ICT industrije (5G javno-privatno partnerstvo ili 5G-PPP). Nadovezuje se na početnu verziju dokumenta objavljenog u listopadu 2019. godine. Dionici uključeni u tu suradnju uključuju predstavnike relevantnih europskih industrijskih udruga koji pružaju svoju formalnu potporu projektu, kao i stručnjake triju probnih projekata koridora 5G u okviru Obzora 2020.

Prema najnovijim podacima 5G Opservatoryja o napretu u realiziranju Akcijskog planu 5G usluge 5G  su uvedene u više od polovice zemalja EU, milijardu eura je uloženo u 5G eksperimente što je važno za za izgradnju 5G ekosustava u europskim industrijskim sektorima. No, problem je što je dodijeljeno samo 30 posto frekvencijskih licenci za 5G od predviđenih dodjela a pandemija covida-19 najveći je uzrok tako maloj dodjeli licenci.

5G Agende strateškog uvođenja povezane i automatizirane mobilnosti definira ambiciozne ciljeve za paneuropsko razmještanje infrastrukture za povezivanje 5G duž glavnih prometnih putova do 2025. godine. Očekuje se da će 5G koridori biti ključni pokretač povezane i automatizirane mobilnosti te za razvoj inovativnih ekosustava oko automobila i ostala prijevozna sredstva.

Tri dodatna probna projekta koridora 5G pokrenuta su u rujnu ove godine kako bi se brže unaprijedila tehnološka 5G rješenja za povezanu i automatiziranu mobilnost. Connecting Europe Facility 2 (CEF2 Digital) osigurati će financijsku potporu postavljanju 5G koridora, s naglaskom na prekogranične dijelove i druga gospodarski izazovna područja.

5G Agende strateškog uvođenja povezane i automatizirane mobilnosti koordinirat će se u okviru Europskog partnerstva za pametne i mrežne usluge, koje se planira pokrenuti u prvoj polovici 2021. Uz novi istraživački program prema 6G, partnerstvo će pružiti strateške smjernice za provedbu CEF Digital i drugih programa implementacije.

Podijeli:

 

Vezane objave