Prema Globalnom vodiču za potrošnju softvera i javnih usluga u oblaku (IDC Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide) Međunarodne podatkovne korporacije (International Data Corporation, IDC), potrošnja javnih usluga u cloudu u Europi dosegnut će 148 milijardi američkih dolara u 2023. godini i dosegnut će 258 milijardi dolara do 2026. godine, uz godišnji prosječni rast od 22% u razdoblju 2021.-2026.

Europske industrije (posebno bankarstvo, profesionalne usluge i proizvodnja) će češće usmjeravati napore prema cloud rješenjima koja zahtijevaju niže kapitalne izdatke od tradicionalnih IT rješenja

Budući da je troškovno učinkovita zamjena tradicionalnim IT implementacijama, softver kao usluga (SaaS) nastavit će pokretati većinu potrošnje u javnom cloudu u Europi, posebno u izazovnim vremenima kada tvrtke pomno ispituju svoje proračune. S druge strane, tvrtke traže alate koji omogućuju smanjenu brzinu izlaska na tržište i koji im omogućuju ubrzanje izrade aplikacija. Shodno tome, platforma kao usluga (PaaS) ostat će najbrže rastući segment clouda u nadolazećem vremenu.

Profesionalne usluge, bankarstvo i proizvodnja ostat će industrije s najvećim trošenjem u javnim uslugama u cloudu, čineći 36% ukupne potrošnje na javne usluge u cloudu u 2023. godini. Tržište clouda u Europi ostaje pod pritiscima, visoka inflacija, kriza troškova, cijene energije i geopolitičke napetosti u istočnoj Europi pojačat će volatilnost proračuna i promijeniti IT planove. S druge strane, potreba za isplativija IT rješenja, hibridni rad, ubrzanje digitalne transformacije potiče ulaganja u cloud, koja će nastaviti rasti.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave