Jedna od posljedica pandemije je i nastavak hibridnog rada. Spori povratak zaposlenika u urede, uz političku i gospodarsku neizvjesnost te visoke stope inflacije za posljedicu ima smanjena ulaganja u ispis štoutječu na tržište potrošnog materijala. Prema Semiannual Consumables Trackeru Međunarodne podatkovne korporacije (International Data Corporation, IDC), ukupna vrijednost isporučenog potrošnog materijala u prvoj polovici 2022. godine (H1 2022) premašila je 4,77 milijardi američkih dolara što je pad od 11,8% u odnosu na prvu polovicu 2021. godine (H1 2021).

Ukupne isporuke za spremnike i boce za inkjet uređaje u H1 2022 dosegnule su 72 milijuna jedinica što je smanjenje od 7,7% na godišnjoj razini, iako su isporuke spremnika s tintom u većini zemalja porasle. Na pad su najviše utjecali veće prihvaćanje uređaja sa sustavom kontinuirane opskrbe tintom i manja potražnja potrošačkog segmenta.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Tržište tonera u Europi u H1 2022 procijenjeno je na 3,34 milijarde što je pad od 11,3% na godišnjoj razini. Isporučeno je skoro 41 milijun jedinica potrošnog materijala za laserske pisače i višenamjenske uređaje.

Prema IDC-ovoj anketi EMEA IPDS, provedenoj tijekom pandemije, 66% ispitanika reklo je da su koristili neoriginalne/kompatibilne spremnike zbog prekinutih opskrbnih lanaca i nedostatka komponenti originalnog potrošnog materijala. Otprilike dvije trećine nastavilo je ili će nastaviti koristiti neoriginalne/kompatibilne spremnike s tintom i tonerom čak i nakon što originalni potrošni materijal postane dostupan, što predstavlja priliku za dobavljače kompatibilnog potrošnog materijala.

Problemi s lancem opskrbe i logistikom, kao i nestašica sirovina i komponenti, i dalje muče tiskarsku industriju. Održivost i zabrinutost za okoliš te procesi digitalizacije dodatni su inhibirajući čimbenici. S druge strane, model pretplate dobiva na popularnosti jer tvrtkama različitih veličina nudi fleksibilnost u vremenima nesigurnosti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave