Europol je objavio da je ugasio dvije popularne trgovine na dark webu, Wall Street Market i Silkkitie (poznata još i kao Valhalla), objavio je Nacionalni CERT. Gašenje je dio simultane globalne operacije usmjerene protiv internetskih dark web stranica putem kojih se trguje drogom, ukradenim kreditnim karticama, zlonamjernim sadržajem i sličnim protuzakonitim dobrima.

Policija je u zapadnoj Njemačkoj uhitila tri osobe koji su navodno upravljali stranicom Wall Street Market, drugom najvećom internetskom dark web trgovinom koja je imala više od milijun korisnika i 5.400 prodavača. Operacija je uključivala i Europol, nizozemsku policiju te FBI, a u sklopu nje su uhićena i dva značajna dobavljača droge u Los Angelesu.

Prema Europolu, policija je zaplijenila računala korištena za održavanje stranice, uz više od pola milijuna eura u gotovini, milijun eura u kriptovalutama te niz luksuznih automobila i ostalih dokaza.

U objavi za novinare, Europol navodi kako su finske vlasti ugasile Silkkitie ranije ove godine. Silkkitie je pokrenut 2013. godine i od tada je jedna od najpoznatijih Tor stranica za trgovinu.

Prema izvještajima, finska je policija zaplijenila značajnu količinu kriptovaluta u sklopu istrage stranice Silkkitie.

Što se tiče stranice Wall Street Market, objava za novinare prenosi su administratori stranice navodno proveli exit scam prošlog mjeseca nakon što su svu vrijednost u kriptovalutama, oko 11 milijuna eura, smjestili na svoje račune. Međutim, nadležne službe su ih uhitile te se terete za više različitih kriminalnih radnji.

Podijeli:

 

Vezane objave