Europol je ovaj tjedan najavio formiranje posebne Dark web skupine čija će zadaća biti istraga te uklanjanje internetskih ilegalnih tržišta diljem cijele Europske unije uz pomoć ostalih nadležnih službi i partnera. Prema izjavi za novinare, Europol će skupinu smatrati odgovornom za dijeljenje informacija, pružanje operativne podrške i ekspertize, razvijanje alata, taktika i tehnika, organiziranje edukacija te inicijativa za jačanje kadra, ali i za uspostavu programa podizanja svijesti važnosti kibernetičke sigurnosti, navodi Nacionalni CERT.

Najava je stigla nakon završetka skupa koji je održan 29. svibnja u sjedištu Europola u Hagu na kojem su prisustvovali predstavnici nadležnih službi 28 zemalja članica Europske unije. Na skupu se posebna pažnja posvetila kriminalu na dark webu te pristupu koji nadležne službe imaju prema incidentima ovog tipa kao što su bili incidenti vezani uz mrežne trgovine AlphaBay i Hansa.

Ivaylo Spiridonov, nadležan za borbu protiv organiziranog kriminala u Bugarskoj, je u ime Vijeća Europske unije na svom uvodnom izlaganju istaknuo kako se ovakvim okupljanjima želi dodatno pojačati sposobnost nadležnih službi kako bi pronašle održiva rješenja i stvoriti temelj za koordinirani pristup u obrani protiv zlonamjernih korisnika dark weba.

Izvršna direktorica novonastale skupine Catherine De Bolle rekla je kako će temeljni zadatak Dark weba biti pružanje operativne i tehničke podrške zemljama članicama Europske unije.

Podijeli:

 

Vezane objave