Od 2010. godine pokrenuto je više od 310 neobanki, što je privuklo oko 39 milijuna korisnika širom svijeta. Od preko 300 pokrenutih neobanki, 256 ih je bilo aktivnih krajem 2020. godine, a gotovo polovica (njih 111), prema podacima europske konzultantske tvrtke za upravljanje Exton Consulting, nastala je u Europi.

Neobanke, poznate i kao internetske banke, virtualne banke ili digitalne banke, vrsta su financijskih institucija koje posluju isključivo digitalno, odnosno putem interneta bez tradicionalnih fizičkih mreža podružnica. Takvi pružatelji financijskih usluga, odnosno fintechi izazov su tradicionalnim bankama.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Najviše neobanaka u Europi po državama je u digitalno najrazvijenijoj zemlji Velikoj Britaniji, njih 37, što je više neobanaka nego u cijeloj azijsko-pacifičke regije (APAC) (gdje ij je 34) ili regiji Afrike i Bliskog istoka (gdje ne 21 neobanka).

Revolut je najpoznatija neobanka iz Velike Britanije. Pokrenut je 2015. godine kao mobilna aplikacija koja pruža usluge bankovnog računa, alate za upravljanje novcem, trgovanje dionicama i niz drugih financijskih usluga. Od svog osnivanja, Revolut je privukao više od 15 milijuna korisnika i u više od 35 zemalja, a pred njim je ulazak na veliko tržište Indije.

Ove se godine Revolut prijavio za bankarsku dozvolu u Velikoj Britaniji, a prijavio se i za dobivanju bankarske dozvole u SAD.

Britanija europski lider

Revolut sada želi prikupiti novu seriju financiranja na ciljanih između 10 i 15 milijardi američkih dolara, navodi Sky News. Prema podacima CB Insightsa, Revolut je jedna od dvije najveće britanske tvrtke razvijene investicijama rizičnog kapitala (venture capital).

U Europi, izuzev Velike Britanije, na kraju 2020. godine još su aktivne 74 neobanke, što je čini najrazvijenijom fintech regijom u svijetu

Njemački N26 je neobanka koji ima više od 7 milijuna klijenata u 25 zemalja. N26 djeluje kao digitalna banka s europskom bankarskom dozvolom Saveznog tijela za financijski nadzor (BaFin). Pruža besplatni osnovni tekući račun i debitnu karticu, s dostupnim prekoračenjem i investicijskim proizvodima te premijskim računima uz mjesečnu naknadu.

N26 posluje u raznim državama članicama Jedinstvenog područja plaćanja u eurima (SEPA) i u SAD-u gdje pruža bankarske usluge u partnerstvu s Axos bankom. Ove će godine N26 pokrenuti N26 osiguranje kao dio nove strategije vođene API-jem koja će nastojati omogućiti partnerima da samostalno integriraju svoje proizvode i olakšati prijenos podataka i transakcije između N26 i njegovih partnera.

U Finskoj je Holvi stvorio jednu od najuspješnijih europskih digitalnih banaka za freelancere, samostalne poduzetnike i mala poduzeća. Osnovan 2011. godine, Holvi pruža internetsku platformu za prodaju, fakturiranje i usluge praćenja novčanog tijeka, kao i usluge tradicionalnog bankarstva. Španjolski bankarski koncern BBVA akvizirao je Holvi  te ga prodao investicijskoj tvrtci Keru Fintech Investments u veljači 2021. godine. Holvi ima oko 200.000 klijenata.

Nizozemski fintech Bunq jedna je od najbrže rastućih neobanki u Europi, u 2019. godini prihodi iznosili 8,8 milijuna eura čime je ostvario godišnji rast od 280%, prema posljednjim podacima približava se statusu jednoroga.

Bung je u postao prva neobanka koja se  pridružila mreži TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) koju je razvila Europska središnja banka, pružajući svojim korisnicima pristup trenutnim plaćanjima kod banaka u svojoj domicilnoj zemlji, ali i u drugim zemljama Europe koje su se pridružile TIPS-u.

U Francuskoj je Qonto popularna neobanka za poduzetnike te mala i srednja poduzeća (MSP) koja za klijente ima oko 120.000 tvrtki u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji.

Ubrzani razvoj fintecha

Europa je ispred ostalih regija kada je riječ o razvoju fintecha, no drugi dijelovi svijeta također se brzo razvijaju.

U azijsko-pacifičkom području promjene pravila kojima se otvara tržište za fintech inovacije u zemljama poput Singapura, Hong Konga, Filipina i Indonezije daju rezultate.

Singapur i Hong Kong, kao dva vodeća financijska središta u regiji, već su dodijelili svoje licence za digitalno bankarstvo. U Hong Kongu licence za bankarstvo ima 8 neobanki, u Singapuru središnja nacionalna banka očekuje da će 4 digitalne banke započeti s radom početkom 2022. godine.

Na Filipinima su otvorili mogućnost za dobijanje licence za digitalne banke u studenom 2020. godine, a do veljače 2021. primili su dvije prijave. U Indoneziji se zakonska regulativa za digitalne banaka očekuje do sredine 2021. godine.

Južna Amerika je također regija sa snažnim razvojem fintecha. Prema podacima nizozemske fintech konzultantske tvrtke Fincog pokazuju da je od siječnja 2021. u toj regiji djelovalo više od 30 neobanki koje su imale preko 50 milijuna klijenata.

Brazilska neobanka Nubank najveća je fintech tvrtka i najvrjednija tvrtka s podrškom rizičnog kapitala (VC) u široj regiji Latinske Amerike, prema podacima CB Insightsa, njena procijenjena vrijednost je 25 milijardi američkih dolara.

Podijeli:

 

 

Vezane objave