Kopenhagen, Amsterdam, Peking, London i Seul svrstali su se među prvih 5 pametnih gradova, ili digitalnih gradova, u novoj studiji Economist Impacta. New York, Sydney, Singapur, Washington DC i Pariz zaokružili su popis top 10. Prema tome Europa i azijsko-pacifička regija imaju po četiri grada na popisu najboljih 10, a SAD dva. 12 ih je iz azijsko-pacifička regije (40 posto), 10 iz Europe (33 posto), 4 iz Sjeverne Amerike (uz Dallas i Toronto, u Kanadi; 13 posto), 3 iz Južne Amerike (10 posto) i samo jedna s Bliskog istoka (Dubai; 3 posto).

Pregledom, kojeg je naručio NEC (Nippon Denki Kabushiki Gaisha), gradovi su rangirani kroz četiri kriterija, a svi su povezani s načinom na koji je strukturiran digitalni angažman gradova, oko povezanosti, usluga, kulture i održivosti. Svih pet najboljih izdvojeno je za uspješne projekte otvorenih podataka i velike iskorake u projektima održivosti potaknutih pametnom tehnologijom, posebice za upravljanje komunalnim djelatnostima. Najveći utjecaj na izvješće imale su ljestvice održivosti, navodi Economist Impact.

deset gradova u svijetu s najboljom primjenom digitalnih tehnologija

Kopenhagen, Seul i Toronto postigli su najviše rezultate za korištenje digitalne tehnologije za podršku urbanoj održivosti, ali svi vodeći pametni gradovi zabilježili su velike rezultate u kvaliteti zraka kroz pametno upravljanje komunalnim uslugama. Europski gradovi postigli su dobre rezultate za sustave upravljanja prometom koji su vrlo učinkoviti. Peking je napredovao s primijenjenom digitalnom tehnologijom u borbi protiv onečišćenja zraka i optimizacije korištenja energije, te u promicanju ekonomije dijeljenja.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kopenhagen i Singapur bili su najpovezaniji gradovi, a slijede Zurich, Peking i Sydney. Očekivani rast 5G usluga, vezan za stvaranje globalnog tržišta mobilnosti i pametnog prijevoza. Singapur je posebno istaknut zbog ulaganja u 5G i umjetnu inteligenciju (artificial intelligence AI) kao pokretače gospodarskog rasta i inovacija.

Najbolji američki gradovi na popisu imali su različite rezultate u pogledu pristupa Internetu. New York je loše ocjenjen zbog nepouzdanih ili nedostupnih internetskih usluga; Economist Impact navodi kako pola milijuna kućanstava u NewYorku nema pouzdanu internetsku vezu. Suprotno New Yorku, Washington DC je dobio visoke ocjene za jeftinije ili besplatne internetskih usluga i uređaja obiteljima koje si ne mogu priuštiti pretplatu na širokopojasnu mrežu.

trideset gradova u svijetu po regijama s najboljom primjenom digitalnih tehnologija

Pariz ima najbolje organizirane javne podatke kroz mobilne usluge. Najpametniji gardovi u svijetu imaju i niz zdravstvenih aplikacija za svoje stanovnike, poput, na primjer, praćenja indikatora šećera u krvi

Singapur, São Paulo i New Delhi imaju najbolje digitalne komunalne usluge.  New Delhi je djelomično visoko rangiran zbog uspjeha Aadhara, revolucionarne indijske nacionalne sheme digitalnog identiteta. Slično, projekt južnokorejske vlade Metaverse Seoul “omogućit će… pristup državnim uslugama putem metaverzuma”, navodi Economist Impact.

indikatori slobode interneta po regijama u svijetu upućuju kako se pametne digitalne tehnologije mogu primjenjivati s različitim posljedicama za građane

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave