Međunarodna policijska akcija, koju je koordinirao Eurojust iz svojeg sjedišta u Haagu, dovela je do prekida međunarodne kriminalne mreže koja je činila masovne prijevare s pay TV-om. Složenu operaciju razotkrivanja ilegalnih pay TV usluga započela je u Napulju i Rimu, a akciji su se pridružila pravosuđe i policija iz Bugarske, Njemačke, Grčke, Francuske i Nizozemske.

Procijenjena šteta od ilegalnih aktivnosti razotkrivene grupe je 6,5 milijuna eura. Zatvoreno je više od 150 PayPal računa kojima su se služili otkriveni kriminalci. Tijekom akcije oduzeto je mnoštvo dokaznog materijala, uključujući servere, digitalnu opremu, platne instrumente, evidencijske tablice i drugu infrastrukturu (Load Balance). Identificiran je ukupno 22 osumnjičenika različitih nacionalnosti.

Akcija je pokazala kako se organizirani kriminal širi na nova područja, ovaj put u kršenje audio-vizualnih autorskih prava što dovodi u probleme legalne pružatelje usluga pay TV.

Složenu i tehnički zahtjevnu istragu započelo je javno tužilaštvo u Napulju uz tehničku podršku Nucleo Speciale Tutela Privacy i Frodi Tecnologiche della Guardia di Finanza di Roma. Istraga je povezana sa sličnom neovisnom istragom tužilaštva u Rimu provođenom uz pomoć Polizia di Stato – Servizio Polizia Postale e delle Comunicazioni – Sezione Financial Cybercrime.

Zbog prekogranične dimenzije kriminalnih aktivnosti, Eurojust se uključio u istragu osiguravši brzu razmjenu informacija s ostalim uključenim državama članicama, kao i pravilno i brzo izvršavanje sudskih naloga, uključujući nekoliko europskih istražnih naloga i naloga za zamrzavanje.

Ilegalne aktivnosti usluga pay TV, slične kao usluge koje legalno nude Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon i Infinity u nekoliko država EU i nekoliko nečlanica započele su 2015. godine. Kriminalci su koristili najsuvremenije softvere za svoje ilegalne usluge. Nekoliko web stanica za ilegalni prijenos TV kanala postavljeno je na posebnim poslužiteljima kako bi se onemogućilo šifriranje izvornih programa i stvorio ilegalni IPTV signal kršeći zakon o intelektualnom vlasništvu. Tako su kriminalci su nudili širokoj publici na nezakonit način stvarne pay TV programe, kinematografske radove i video sadržaje na zahtjev po vrlo niskoj cijeni. Nelegalno stečenu zaradu kriminalci su prebacivali na račune stranih banaka tako da su kriminalci optuženi za počinjenje teških prijevara, cyber kriminala i pranja novca.

Podijeli:

 

Vezane objave