Kako je objavljeno na SC22 konferenciji  u Dallasu, Sjedinjene Države, s HPL (High-Performance Linpack benchmark implementation) rezultatom od 1,102 EFlop/s, superračunalo Frontier u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge (ORNL) nije poboljšao rezultat koji je postigao na popisu iz lipnja 2022. godine ali je ostao najmoćnije superračunalo u svijetu i jedino koje je u kategoriji exascale (10¹⁸ IEEE 754 Double Precision operacija u sekundi). Uz to, Frontierovo gotovo dvostruko bolje HPL rezultata nad drugoplasiranim superračunalom u svijetu Frontier je ostvario veliki iskorak u računarstvu te će trebati mnogo rada i inovacija da se nadmaše njegove mogućnosti. Povrh toga, Frontier je pokazao rezultat od 7,94 EFlop/s na mjerilu HPL-MxP, koje mjeri performanse za izračun mješovite preciznosti. Frontier je baziran na HPE Cray EX235a arhitekturi i oslanja se na AMD EPYC 64C 2GHz procesor. Sustav ima 8.730.112 jezgri i ocjenu energetske učinkovitosti od 52,23 gigaflopa/watt. Za prijenos podataka oslanja se na gigabitni ethernet.

Superračunalo Fugaku u Riken centru za računalne znanosti (R-CCS) u Kobeu, Japan, držao je prvo mjesto dvije godine zaredom kao najsnažnije superračunalo prije nego što ga je pretekao Frontier. S HPL rezultatom od 0,442 EFlop/s, Fugaku je zadržao svoje drugo mjesto na kojem je bio u lipnju.

Europska superračunala na listi TOP500 i Green500. podaci studeni 2022. godine

Kina, SAD, Europa

Kina i Sjedinjene Američke Države imaju najviše superačunala u TOP500. SAD je povećao svoj broj na 126 uređaja, a Kina je s ranijih 173 na prošloj listi sada na 162 superačunala. Te dvije zemlje imaju skoro dvije trećine od 500 najsnažnijih superačunala u svijetu. Europa je sada u TOP 500 ima 131 superračunala što je rast s 118 strojeva koji su se pojavili na TOP500 u lipnju 2022. godine.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kina u studenom ima nešto manje superračunala u TOP500 dok su SAD i Europa svoj udio povećali

EU superračunala 3. i 4. u svijetu

Sustav LUMI, koji se na prošloj listi našao na trećem mjestu, zadržao je svoje mjesto. Međutim, sustav je prošao kroz veliku nadogradnju kako bi ostao konkurentan. Nadogradnja je udvostručila veličinu strojeva, što mu je omogućilo postizanje HPL rezultata od 0,309 EFlop/s. EuroHPC preexascale superračunalo LUMI, smješteno u Finskoj u CSC – IT centru za znanost, nije samo najsnažnije superračunalo u Europi već i jedno od najzelenijih na svijetu, dosegnuvši 7. mjesto na novoj listi Green500.

Amerika, Europa i Azija su sjedišta velike većine superračunala u svijetu

LUMI je, kao i svi EuroHPC JU sustavi, vodeno hlađen. Kao takav uklanja zahtjeve za visokim operativnim troškovima zraka hlađenih sustava i paralelno smanjuje energetski otisak sustava. Ono što energetsku učinkovitost LUMI-ja čini tako jedinstvenom je činjenica da LUMI za svoje operacije svu potrebnu energiju dobiva iz hidroelektranu bez ugljika, a njegova otpadna toplina ponovno se koristi za zagrijavanje domova u gradu Kajaani. Osim toga, zahvaljujući hladnoj klimi u regiji, potrebno je vrlo malo energije da bi se superračunalo održalo hladnim.

Sva operativna EuroHPC petascale superračunala, MeluXina, Vega, Discoverer i Karolina također su rangirana u prvih 140 najbržih svjetskih superračunala, prema najnovijoj ljestvici TOP500. Na popisu Green500 četiri superračunala EuroHPC, LUMI u Finskoj, Leonardo u Italiji, Karolina u Češkoj i MeluXina u Luksemburgu, svrstana su među 25 najzelenijih superračunala na svijetu.

Novi sustav br. 4 Leonardo instaliran je na drugoj lokaciji EuroHPC-a u CINECA-i, Italija. Radi se o Atos BullSequana XH2000 sustavu s Xeon Platinum 8358 32C 2.6GHz kao glavnim procesorima, NVIDIA A100 SXM4 40 GB kao akceleratorima i Quad-rail NVIDIA HDR100 Infiniband kao interkonekcijom. Postigao je Linpack učinak od 174,7 Pflop/s.

većina superračunala temeljena je na HPE arhitekturi

Podijeli:

 

 

Vezane objave