Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi (EuroHPC) objavilo je prve pozive za financiranje istraživačkih i inovacijskih aktivnosti u području računalstva visokih performansi (High Performance Computers HPC). Za pozive je predviđen ukupni proračun u iznosu od 190 milijuna eura, (50% osigurava EU, a 50% zemlje sudionice).

Tim će se iznosom financirati pozivi koje je sada pokrenuo EuroHPC, a koji će podržati istraživačke i inovacijske aktivnosti europskih istraživača u sljedećim područjima:

  1. Računalne i podatkovno utemeljene tehnologije ekstremnih razmjera: podrška europskoj industriji opskrbe tehnologijom u razvoju energetski učinkovite i visoko otporne HPC i podatkovne tehnologije sljedeće generacije
  2. HPC i okruženja i platforme aplikacija usmjerenih na podatke: održavanje europskog svjetskog liderstva u HPC aplikacijama poticanjem inovacijskog potencijala poduzeća i korisnika industrije na razvoj aplikacija u različitim industrijskim sektorima (kao što su proizvodnja, poljoprivreda, zdravlje, mobilnost, prirodne opasnosti, energije, klime, svemira, financija i cyber-sigurnosti) koji će najbolje iskoristiti raspoloživu računsku snagu Zajedničkog poduzeća EuroHPC-a.
  3. Industrijski softverski kodovi za računalno okruženje i programe ekstremnih razmjera: pomaganje europskim proizvođačima softvera da poboljšaju svoju ponudu industrijskog softvera i kodova za industrijske korisnike da u potpunosti iskoriste nova, vrlo uspješna superračunala
  4. HPC-ovi kompetencijski centri: suradnja sa zemljama sudionicama na razvoju nacionalnih centara kompetencije za superračunanje u svim zemljama koje sudjeluju u EuroHPC-u, a koji će služiti mnogim korisnicima, pružiti znanje i nove obuke za digitalne vještine i promicati ciljane akcije za MSP-a umrežavajući njihove aktivnosti na europskoj razini.
  5. Poticanje inovacijskog potencijala MSP-a: podržavanje europskih MSP za proizvodnju i inženjering u poboljšanju njihovog inovacijskog potencijala i konkurentnosti korištenjem naprednih HPC usluga.

EuroHPC je započeo s radom u studenom 2018., a u njemu sudjeluje 29 europskih zemalja. Njegov je cilj udruživanje EU i nacionalnih resursa radi razvoja integrirane svjetske superračunalne i podatkovne infrastrukture u Europi i stvaranje visoko konkurentnog i inovativnog europskog HPC ekosustava. U lipnju ove godine najavila je zajedničko ulaganje sa zemljama sudionicama u iznosu od oko 840 milijuna eura za kupnju i upotrebu osam superračunala svjetske klase u EU-u prije kraja 2020. godine. Ti će strojevi umnožiti europske mogućnosti superračunanja pomoću faktora. od 5-10.

  1. srpnja Upravni odbor EuroHPC-a odobrio je svoj plan rada za 2019. godinu, s naglaskom na:
  • podrška razvoju esencijalnih tehnologija za exascale sustave, industrijski orijentirane HPC aplikacijske platforme i industrijske softverske kodove
  • financiranje inovacijskih aktivnosti za MSP u proizvodnji i inženjeringu
  • uspostavljanje HPC kompetencijskih centara u svakoj zemlji koja sudjeluje u EuroHPC-u i koordinacija njihovih aktivnosti na europskoj razini.

Podijeli:

 

Vezane objave