Napad WannaCry započeo je u svibnju 2018. godine i pogodio veći dio zemalja svijeta

Veleposlanici zemalja Europske unije usuglasuli su se oko prijedloga za uvođenje sankcija Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji, zbog tri odvojena velika kibernetička napada posljednjih godina. Napade su izvršile hakerske grupe izravno financirane od vlada tih zemalja.

O takvoj odluci u srijedu izvijestio novinar RFE / RL-a Rikard Jozwiak navodeći kako se sankcije uvode ruskoj vojnoj obavještajnoj jedinici GRU, kineskom Tianjinu Huayingu Haitai Science & Technology Development Co., i Sjevernoj Koreji Chosun Expo. Sankcije bi, među ostalim, značile zamrzavanje njihove imovine te zabrana ulaska u EU šestorici neimenovanih državljana Kine i Rusije, za koje se vjeruje da stoje iza kibernetičkih napada WannaCry, NotPetya i Cloud Hopper. Napad WannaCry bio je u svibnju 2018. godine, mjesec dana nakon njega dogodio se napad NotPetya koji jenaštetio tvrtkama i organizacijama diljem svijeta.  Vjeruje se da kineska hakerska skupina APT10 stoji iza napada Cloud Hopper, koji je ciljao na tvrtke i vladine agencije preko pružatelja IT usluga.
Ukoliko se uvedu takve sankcije one će biti prve tave mjere iz dogovora članica EU o kibernetičkoh zaštiti iz prošle 2019. godine. Prema informacijama RFE / RL sankcije bi se trebale službeno usvojiti do kraja srpnja.

Ranije ovoga mjeseca, njemačka vlada je predložila da EU uvede sankcije ruskim hakerima odgovornim za veliki kibernetički napad na Bundestag 2015. godine, a o tome će odlučivati ostale članice Unije. (foto wikipedia)

Podijeli:

 

Vezane objave