Europsko zajedničko poduzeće za superračunala visokih performansi (EuroHPC JU), koje udružuje europske resurse za kupnju i primjenu superračunala i tehnologija svjetske klase, najavilo je potpisivanje ugovora vrijednog 11,5 milijuna eura za novi superračunalni sustav u Bugarskoj. Novi superračunalni sustav imati će više od 4,4 petaflopsa, ili 4,44 milijuna milijardi izračuna u sekundi a bit će smješten u tehnološkom parku u Sofiji (SofiaTechPark).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Superračunalo takvih mogućnosti moći će se koristiti na primjer za točnu procjenu seizmičke održivosti zgrada, vremensku prognozu kao i za medicinske primjene za pomoć slabo invazivnoj dijagnostici i otkrivanju inovativnih medicinskih tretmana.

Novi investicijski ciklus Europske unije u izgradnju superračunala nove generacije služiti će, među ostalim, inicijativu EU-a Destination Earth, koja ima za cilj razviti vrlo visoko precizni digitalni model Zemlje, koji bi mogao poboljšati vremensku prognozu, upravljanje vodama i modeliranje okoliša.

Nakon ugovora za izgradnju superračunala Lumi u Finskoj i superračunala Leonardo u Italiji u listopadu, kao i još tri planirana superračunala u ČeškojLuksemburgu i Sloveniji, uz superračunalo u Bugarskoj prema odluci Europske komisije iz rujna ove godine EuroHPC JU planira nabaviti još jedno veliko računalo te superračunalo u Portugalu i Španjolskoj. Ukupna ulaganja u ta superračunala su 8 milijardi eura. Zajedničko poduzeće EuroHPC zajednička je inicijativa između EU-a, europskih zemalja i privatnih partnera za razvoj superračunalnog ekosustava svjetske klase u Europi.

Nositelj projekta u Bugarskoj je Petascale Supercomputer Bulgaria čiji je vodeći partner Sofia Tech Park te tvrtka Atos koja će izgraditi superračunalo. Očekuje se da će ovaj novi superračunalni sustav biti operativan u svibnju 2021. godine.

Novo superračunalo podržat će razvoj vodećih znanstvenih, javnih i industrijskih aplikacija u mnogim domenama, uključujući bioinformatiku, farmaciju, molekularnu dinamiku i mehaniku, kvantnu kemiju i biokemiju, umjetnu inteligenciju, personaliziranu medicinu, bio-inženjering, prognoziranje vremena i borbu protiv klimatske promjene.

Tvrtka Atos odabrana je izvođača superračunalnog centra u Bugarskoj nakon natječaja raspisanog u ožujku 2020. godine. Računalna snaga ovog novog superračunalnog sustava nadopunit će se s četiri dodatna EuroHPC petascale superračunala koja će se graditi u superračunalnim centrima: LuxProvide, Luksemburg, IZUM , Slovenija, IT4Innovations Nacionalni superračunski centar, Češka i Minho napredni računski centar  (MACC), Portugal te tri EuroHPC superračunala prije eskalacije koja se nalaze u superračunarskim centrima: CSC – IT centar za znanost, Finska, CINECA, Italija i Barcelona superračunalni centar, Španjolska.

Podijeli:

 

 

Vezane objave