Probne letove provode tri člana konzorcija Uspace4UAM: Dronehub, razvijač drone -in-a-box sustava za automatizirano praćenje i prikupljanje podataka; dobavljač opreme i senzora za dron Honeywell; i tvrtka za tehnologiju softvera za dron Altitude Angel. Oko 160 letova bit će izvedeno na području Rzeszówa tijekom prve faze, prema 3 scenarija autonomnih dronova koji lete za misije javnih usluga. Prvi će scenarij uključivati ​​hitno praćenje mjesta nesreća iz zraka, drugi će snimati orto i fotogrametrijske fotografije za javne ustanove, a treći će replicirati prijevoz automatiziranih vanjskih defibrilatora za korištenje u situacijama opasnim po život.

“Dronehub demonstracije unutar Uspace4UAM-a započele su u studenom 2021., a završit ćemo u lipnju 2022. Tijekom tog vremena, između ostalih ciljeva, provjerit ćemo kako dronovi reagiraju na različite i brzo promjenjive vremenske uvjete“, navodi voditelj projekta testnih letova Jakub Węglarz iz Dronehuba u vijesti objavljenoj na web stranici zajedničkog poduzeća SESAR.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Zajedničko poduzeće SESAR, koje financira Uspace4UAM, partnerstvo je između europskih institucija privatnog i javnog sektora koje je osnovano kako bi se ubrzala isporuka pametnijih, povezanih, dostupnijih i održivijih rješenja zračnog prometa putem istraživanja i inovacija.

“Zahvaljujući ovih 160 letova koje planiramo izvesti, moći ćemo i hardver i softver prilagoditi stvarnim gradskim uvjetima i potrebama javnih službi”, objasnio je Węglarz te dodao: “Naši zaključci i preporuke koristit će se za glatku implementaciju Urban Air mobilnosti u Europi.”

Testiranje u četiri europske zemlje

Osim Poljske, letovi dronovima bit će testirani i u Češkoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj u sklopu istraživanja za sigurnu integraciju autonomnih letova dronovima u europski zračni prostor. U sklopu projekta Uspace4UAM razvit će se zahtjevi za sigurnost letenja, kao i propisi i standardizacije za podršku razvoju letova dronom u urbanom prostoru u EU. Cilj projekta je pokazati tehnologije autonomnih dronova koje mogu koristiti u gradovima za poboljšanje sigurnosti i pomoć sigurnosnim službama u upravljanju hitnim situacijama. Uspace4UAM (U-prostor za UAM) završava u prosincu 2022. godine.

Podijeli:

 

 

Vezane objave