U srijedu ujutro 10. srpnja Europska služba za vanjsko djelovanje i Europska komisija bili su domaćini demonstracije Europskog sustava prijenosa podataka (European Data Relay System EDRS), također poznatog kao autoput za svemirske podatke Space data highway. Demontracijski događaj uživo je održan istovremeno u sjedištu EEAS-a u Bruxellesu, Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost (Maritime Safety Agency) u Lisabonu i Delegaciji EU u Tokiju.

Sustav je prvi svjetski laser-link na nebu, temeljen na najmodernijoj europskoj laserskoj tehnologiji. Omogućuje prijenos velikog broja podataka, posebno slika, sa satelita u svemir na Zemlju u kvazi realnom vremenu.

Sustav je javno-privatno partnerstvo između Europske svemirske agencije (European Space Agency ESA) i Airbusa, a koristi se sredstvima EU-a u iznosu od 90 milijuna eura iz programa Copernicus Earth Observation and ESA u razdoblju od 2015. do 2020. godine.

Zahvaljujući sustavu, slike programa Copernicus bit će dostupne do 7 puta brže nego što je do sada bio slučaj. Copernicus, vodeći pružatelj podataka o promatranju Zemlje širom svijeta, nudi visokokvalitetno praćenje okoliša, pomaže spasiti živote i upravljati izvanrednim situacijama, te podržava graničnu i pomorsku sigurnost. Satelitski sustav Copernicus EU-a služi kao prvi dugoročni korisnik autoceste Space data. Nove usluge pomoći će Copernicusu povećanje kapaciteta za preuzimanje podataka i pravovremenost te uvelike poboljša njegovu vrijednost za niz vremenski kritičnih aplikacija.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kako radi sustav EDRS?

Dva satelita Copernicus Sentinel u niskoj Zemljinoj orbiti opremljena su revolucionarnim sustavom laserskog prijenosa za prijenos signala do EDRS satelita parkiranih tisućama kilometara u geostacionarnoj orbiti.

Sustav je toliko precizan da jamči prijenos do 1,8 Gbps podataka iz različitih svemirskih platformi usmjeravanjem laserske zrake na ciljnu veličinu male ploče dok se promatrački satelit kreće tijekom duljeg vremenskog razdoblja. To je osobito važno u izvanrednim situacijama kada je prikupljanje informacija od presudne važnosti za adekvatno reagiranje u kriznim situacijama.

U budućnosti će EDRS moći povezati astronaute na brodu Međunarodne svemirske stanice ili budućih naselja Mjeseca. EDRS također priprema budućnost ljudskog istraživanja dubokog svemira.

EDRS je ključni alat za moderne i sigurne podatke u svemirskom prijenosu koji zadovoljavaju potrebe za modernom svemirskom infrastrukturom, u civilne i obrambene svrhe.

Provedbom zajedničkog programa Europske komisije / ESA Copernicus procjenjuje se da će europska svemirska telekomunikacijska infrastruktura morati svakodnevno prenositi nekoliko TB (terabajta) podataka iz svemira na Zemlju. Sadašnja telekomunikacijska infrastruktura je izazvana da dostavi takve velike količine podataka brzo, a konvencionalni načini komunikacije možda neće biti dovoljni da zadovolje kvalitetu usluge koju zahtijevaju podaci o promatranju Zemlje.

Kako bi ispunio taj zahtjev, EDRS će postati prvi operativni europski sustav prijenosa podataka s ciljem poboljšanja kvalitete podatkovne usluge i time povećanja operativne pouzdanosti i neovisnosti europske i kanadske svemirske infrastrukture kao što je zajednička Europska komisija / ESA Inicijativu Copernicus i mnogim nacionalnim prostornim sredstvima.

Za razliku od drugih ESA programa, cilj EDRS-a je razviti komercijalno održivu uslugu prijenosa podataka, umjesto da razvija samo neophodnu tehničku infrastrukturu (satelitski i / ili zemaljski segment). Stoga je podrška usvajanju EDRS od strane korisnika izvan Copernicusa važan element programa.

Namjena i planovi

Postoje brojne ključne usluge koje će imati koristi od nove infrastrukture sustava:

  • Primjene za promatranje Zemlje kao podrška brojnim servisima koji su kritični za vrijeme, npr. praćenje rizika od kretanja kopnene površine, šumskih požara, poplava i morskih ledenih zona
  • Vladine i sigurnosne službe koje trebaju slike iz ključnih europskih svemirskih sustava kao što je program Copernicus (bivši GMES)
  • Spasilačke ekipe koje trebaju podatke o promatranju Zemlje u područjima katastrofe
  • Sigurnosne snage koje prenose podatke satelitima za promatranje Zemlje, zrakoplovima i bespilotnim letjelicama, radi rekonfiguriranja takvih sustava u stvarnom vremenu
  • Snage pomoći koje djeluju među svojim jedinicama na terenu i zahtijevaju telekomunikacijsku podršku u graničnim područjima.

Osobito su ciljevi ESR-ovog programa EDRS:

  • Osigurati ESA-i potreban prijenos podataka i povezane usluge putem satelita. Program Copernicus bit će prvi korisnik usluge EDRS (Sentinel 1A / B i 2A / B LEO sateliti). Stoga se za sada daje prednost pružanju usluga korisnicima programa Copernicus / Sentinel, s obzirom na činjenicu da su njihove potrebe zrelije i da je definiran odgovarajući vremenski raspored. Međutim, dugoročni cilj programa EDRS jest pružanje potpunih i globalnih usluga prijenosa podataka zajednicama korisnika povezanih s ESA-om i partnerima ESA-e.
  • Poticati razvoj tržišta satelitskih podatkovnih usluga kroz iskorištavanje infrastrukture s komercijalnim / institucionalnim korisnicima izvan ESA-e.
  • Podrška standardizaciji i usvajanju optičke i Ka-pojasne tehnologije prijenosa podataka putem dostupnosti tehnoloških rješenja za EDRS infrastrukturu, kao i za korisničku zajednicu (sateliti za promatranje Zemlje, bespilotne letjelice itd.).
  • Postići troškovno učinkovit program kroz PPP (javno-privatno partnerstvo) shemu sa satelitskim operaterima / pružateljima usluga za razvoj infrastrukture.

Podijeli:

 

 

Vezane objave