Europska unija u ponedjeljak se složila pooštriti pravila za prodaju i izvoz tehnologije cyber nadzora. Riječ je o širokoj skupini robe, materijala, softvera i tehnologije koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe.

Zakonodavci EU-a i Europsko vijeće postigli su privremeni dogovor o ažuriranju kontrola takozvane robe dvostruke namjene, poput tehnologije prepoznavanja lica i špijunskog softvera, kako bi se spriječilo njihovo korištenje za kršenje ljudskih prava.

Prema novim pravilima, europske tvrtke morat će se prijaviti za vladine dozvole za izvoz određenih proizvoda i morat će ispuniti kriterije koji su pojačani kako bi uključivali zahtjeve za razmatranje predstavlja li prodaja rizik za ljudska prava.

Zemlje EU također će morati biti transparentnije objavljivanjem detalja o izvoznim dozvolama koje daju. A pravila se također mogu brzo promijeniti kako bi se obuhvatile nove tehnologije.

Tehnologija dvostruke namjene također može uključivati ​​računala visokih performansi, dronove i određene kemikalije.

Dosadašnja pravila koja su na snazi ​​uvedena su 2009. godine. Vijeće EU-a objavilo je da sustav treba “prilagoditi promjenjivim tehnološkim, ekonomskim i političkim okolnostima”.

Sporazum dolazi nakon godina pregovora i još uvijek treba formalno odobrenje Europskog parlamenta i drugih tijela, ali očekuje se da će to biti formalnost.

Glavne značajke dogovorene uredbe su:

– kako bi se spriječile povrede ljudskih prava i sigurnosne prijetnje povezane s potencijalnom zlouporabom tehnologije cyber nadzora, nova pravila uključuju odredbe koje tu tehnologiju podvrgavaju strožoj kontroli izvoza u određenim okolnostima

– štoviše, uredba sada uključuje mehanizam koordinacije na razini EU-a koji omogućava veću razmjenu između država članica u vezi s izvozom predmeta cyber nadzora.

– uredba uvodi dvije nove, općenite izvozne dozvole EU-a za izvoz predmeta s dvostrukom namjenom – jedno za kriptografske predmete i jedno za prijenos tehnologije unutar grupe pod određenim okolnostima – čime se značajno smanjuje administrativni teret za tvrtke i tijela za izdavanje dozvola

– uredba također pojačava provođenje kontrola kroz poboljšanu suradnju između tijela za izdavanje dozvola i carinskih tijela te uvodi mehanizme koji državama članicama omogućuju jačanje suradnje u ovom području

– uredba uvodi novu odredbu o transmisivnim kontrolama, omogućavajući, u određenim slučajevima, državi članici da uvede kontrolu izvoza na temelju zakona koje je uspostavila druga država članica, omogućavajući tako prekogranični učinak izvoznih kontrola država članica

– uredba na razini EU-a usklađuje pravila koja se primjenjuju na određene usluge s obzirom na proizvode s dvostrukom namjenom koji su sada regulirani na nacionalnoj razini

– nova pravila izvješćivanja omogućit će veću transparentnost trgovine predmetima dvostruke namjene, istodobno poštujući povjerljivost poslovne tajne i interesa nacionalne sigurnosti.

Podijeli:

 

Vezane objave