Europska komisija je objavila rezultate studije Strategija za softver otvorenog koda za razdoblje 2020.–2023. Studija analizira posljedice softverskih i hardverskih rješenja otvorenog koda na europsko gospodarstvo. Procjenjuje se da su poduzeća sa sjedištem u EU-u 2018. uložila oko milijardu eura u softver otvorenog koda, što je dovelo do pozitivnog učinka na europsko gospodarstvo u iznosu od 65 do 95 milijardi eura.

U studiji se predviđa da bi se povećanjem sredstava uloženih u softver otvorenog koda od 10% godišnje generiralo dodatnih 0,4% do 0,6% BDP-a, kao i osnovalo više od 600 dodatnih poduzeća u području ICT-a u EU-u. Studije slučaja pokazuju da bi javni sektor nabavom softvera otvorenog koda umjesto vlasničkog softvera mogao smanjiti ukupne troškove, izbjeći ovisnost o pružatelju usluga i time povećati digitalnu autonomiju.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U studiji se daje niz konkretnih preporuka za javnu politiku usmjerenu na postizanje digitalno autonomnog javnog sektora, istraživanja i inovacija koje omogućuju europski rast te digitalizirane i konkurentne industrije. Rezultati studije dugoročno bi se mogli upotrijebiti za jačanje dimenzije otvorenog koda u razvoju budućih politika u području softvera i hardvera za industriju EU-a.

Podijeli:

 

 

Vezane objave