Lansiranje satelita EDRS-C

Drugi satelit u europskom sustavu za prijenos podataka European Data Relay System (EDRS) postao je funkcionalan. Satelit EDRS-C lansiran je iz europskog svemirskog luke u Kourouu u Francuskoj Gvajani 6. kolovoza 2019. godine. Nakon što ga je u svoju početnu orbitu izbacio lansirni avion Ariane 5, EDRS-C prošao je do svoje posljednje geostacionarne orbite 36.000 kilometara iznad Zemlje u nekoliko manevara premještanja. Temeljito je testiran kako bi se osiguralo da sve njegove komponente rade kako se očekuje.

Satelitsku platformu EDRS-C izgradio je OHB System u Njemačkoj, a laserske terminale razvili su Tesat-Spacecom i njemačka svemirska uprava DLR.

Partner Europske svemirske agencije (European Space Agenca ESA) u projektu EDSR je Airbus. Nakon testiranja funkcionalnosti satelita EDRS-C kontrola nad satelitom sada je predata Airbusu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

SpaceDataHighway

Komercijalnu stranu projekta EDRS Airbus je brendirao kao SpaceDataHighway, koristi inovativnu lasersku tehnologiju kako bi sateliti za promatranje Zemlje mogli pružati svoje podatke korisnicima na terenu u skoro stvarnom vremenu, ubrzavajući reagiranje na izvanredne situacije i potičući razvoj novih usluga i proizvoda.

U idućim mjesecima, izvedba Airbusovog laserskog komunikacijskog terminala bit će prilagođena kao dio nominalne testne sekvence. Da bi se to dogodilo, predviđeno je nekoliko veza s četveropropusnim satelitima promatranja Zemlje u programu Copernicus. Očekuje se da će komercijalne usluge započeti na proljeće.

Satelit EDRS je također domaćin komercijalnog korisnog tereta kojim upravlja britanski satelitski operater Avanti koji će uskoro započeti pružati komunikacijske usluge.

EDRS je u stvari javno-privatno partnerstvo između ESA-e i Airbusa kao dio nastojanja ESA-e da udruži industriju oko velikih programa, potičući razvoj tehnologije radi postizanja ekonomske koristi.

Prvi satelit u mreži EDRS, EDRS-A, predstavljen je u siječnju 2016. godine.

Od tada je EDSR prenio 1,7 petabajta podataka, što je odgovara gledanju gotovo 20.000 filmova razlučivosti 4K 24 sata dnevno gotovo četiri i pol godine.

Podaci su preneseni putem 30.000 optičkih intersatelitskih veza uspostavljenih pomoću četiri programa promatranja satelita Sentinel Earth iz programa Copernicus.

Ekonomska opravdanost EU svemirskih programa

EDRS omogućuje ljudima promatranje Zemlje gotovo uživo, ubrzavajući reagiranje na izvanredne situacije i potičući razvoj novih usluga i proizvoda. Sateliti mogu prenijeti podatke brzinom do 1,8 Gbit/s.

Geostacionarni položaj satelita EDRS-C viši od tipičnih promatračkih satelita u niskoj zemljinoj orbiti te će zbog toga omogućit gotovo stalnu vezu od satelita u niskoj orbiti, koji mogu prenijeti svoje podatke samo u izravnom vidokrugu sa svojim zemaljskim stanicama, prema stanicama na Zemlji. Kako su EDRS sateliti u udaljenijoj orbiti mogu podatke koje preuzmu od satelita u niskoj orbiti za promatranje Zemlje prenijeti na Zemlju u gotovo stvarnom vremenu.

Od kraja 2016. godine, EDRS svakodnevno prenosi slike Zemlje stečene pomoću četiri promatračka satelita programa Sperinel iz programa Copernicus.

EDRS prenosi podatke i do Međunarodne svemirske stanice nakon što se potrebna oprema instalira izvan europskog laboratorija Columbus.

Inače, EDRS je javno-privatno partnerstvo između ESA-e i Airbusa te je time dio ESA-ovih napora da udruži industriju oko velikih programa, potičući razvoj tehnologije radi postizanja ekonomske koristi. Podijeli:

 

 

Vezane objave