Konzorcij švedskih, norveških i njemačkih partnera dobio je odobrenje za svoj istraživački i inovacijski projekt Prepare Ships (Priprema brodova) kojim će se povećati sigurnost plovidbe.

26-mjesečni projekt, koji bi trebao započeti u prosincu ove godine, odobren je kroz Europsku agenciju za GNSS GSA (European Global Navigation Satellite Systems Agency).

Prepare Ships je iznalaženje rješenja za pozicioniranje brodova uz pomoć povezanih aplikacija za oozicioniranje i navigaciju brodova. Projekt vodi švedski istraživački institut RISE (Research Institutes of Sweden) koji će razviti navigacijski sustav koji predviđa pozicije drugih plovila kroz strojno učenje (machine learning) što će smanjiti rizik od sudara te omogućiti bolju navigaciju. Jedan od glavnih uzroka sudara brodova je nedostatak preciznih podataka u sadašnjim navigacijskim sustavima o položaju drugih brodova te o njihovim daljnjim putanjama.

Precizno pozicioniranje brodova u blizini pomoću EGNSS-a i strojnog učenja kao i razmjena dinamike kretanja brodova u blizini pomoću VDES-a (VHF Data Exchange System )značajno će unaprijediti navigaciju. Osim smanjenja mogućnosti sudara takva navigacija doprinosi i energetskoj učinkovitosti plovila odnosno smanjenju štetnih utjecaja na okoliš.

Uz RISE partneri u projektu su Telko iz Norveške, SAAB iz Švedske, ANAVS iz Njemačke, švedski kartografski, katastarski i zemljišnoknjižni ured (Lantmäteriet), a projekt podržava i prijevoznička brodarska tvrtka Stena Line (Švedska).

Cijeli projekt bit će i korak ka razvijanju tehnologije koja će omogućiti samovozeća plovila.

Podijeli:

 

Vezane objave