Nakon preporuke Europske komisije o jedinstvenom europskom pristupu sigurnosti mreža 5G, 24države članice Europske unije dovršile su prvi korak i dostavile nacionalne procjene rizika. Te će se procjene uzeti u obzir u sljedećoj fazi, procjeni rizika na razini EU-a koja će se dovršiti do 1. listopada.

„Kako je 22. ožujka Europsko vijeće izrazilo potporu usklađenom pristupu, države članice odmah su odgovorile na naš poziv da donesu konkretne mjere za čuvanje kibernetičke sigurnosti mreža 5G diljem EU-a. Nacionalne procjene rizika ključne su kako bi države članice bile spremne za uvođenje sljedeće generacije bežične povezivosti koja će uskoro biti okosnica naših društava i gospodarstava“, ustvrdili su povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King i povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel  te su pozvali države članice da ostanu posvećene tom usklađenom pristupu te da iskoriste taj važni korak i pripreme se za brzo i sigurno uvođenje mreža 5G.

Smatraju kako je bliska suradnja u cijelom EU-u ključna je za postizanje snažne kibernetičke sigurnosti i za iskorištavanje svih prednosti koje će 5G mreža donijeti ljudima i poduzećima.

Nekoliko država članica već je postrožilo važeće sigurnosne zahtjeve za 5G mreže, a druge razmatraju uvođenje novih mjera u bliskoj budućnosti. Procjena rizika na razini EU-a, koja će biti dovršena do 1. listopada, pomoći će nam da pripremimo europski pristup zaštiti integriteta mreža 5G.

Nacionalne procjene rizika uključuju pregled:

  • glavnih prijetnji i subjekata koji utječu na mreže pete generacije;
  • stupnja osjetljivosti sastavnica i funkcija mreže 5G te ostalih svojstava; i
  • različitih oblika slabosti, i tehničkih i ostalih, kao što su slabosti potencijalno povezane s lancem opskrbe tehnologijom pete generacije.

U u radu na nacionalnim procjenama rizika sudjeluje niz odgovornih subjekata u državama članicama, među ostalima tijela za kibernetičku sigurnost i telekomunikacije te sigurnosne i obavještajne službe, što je ojačalo njihovu suradnju i koordinaciju.

Na temelju dobivenih informacija do 1. listopada 2019. države članice, zajedno s Europskom komisijom i Agencijom EU-a za kibernetičku sigurnost (ENISA), pripremit će koordiniranu procjenu rizika na razini EU-a. Istodobno, ENISA analizira i područje prijetnji tehnologiji pete generacije.

Do 31. prosinca 2019. skupina za suradnju u području mrežne i informacijske sigurnosti, koja je zajedno s Europskom komisijom predvodnik u suradnji, pripremit će i prihvatiti paket mjera za ublažavanje rizika za utvrđenih procjenom na razini država članica i EU-a.

Nedavno je, krajem lipnja, stupio na snagu Zakon o kibernetičkoj sigurnosti te će Europska komisija i Agencija EU-a za kibernetičku sigurnost uspostaviti certifikacijski okvir na razini EU-a. Države članice potiču se da surađuju s EK i Agencijom EU-a za kibernetičku sigurnost i da uvođenje programa certificiranja za mreže 5G i opremu smatraju prioritetom.

Do 1. listopada 2020. države članice trebale bi u suradnji s EK procijeniti učinke poduzetih mjera radi utvrđivanja potrebe za daljnjim djelovanjem. Ta bi procjena trebala uzeti u obzir usklađenu europsku procjenu rizika.

Podijeli:

 

Vezane objave