Unatoč naglom globalnom porastu digitalne trgovine, još ne postoje multilateralna pravila u tom području. U posljednja dva desetljeća došlo je do eksponencijalnog rasta domaće i prekogranične elektroničke trgovine. Unatoč tom brzom porastu elektroničkih transakcija, u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (World Trade Organisation WTO) ne postoje posebna multilateralna pravila koja bi regulirala tu vrstu trgovine. Tvrtke i potrošači umjesto toga se moraju oslanjati na skup pravila koje su neke zemlje prihvatile u svojim bilateralnim ili regionalnim trgovinskim sporazumima.

U siječnju 2019. godine na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, skupina od 76 članica WTO-a (članice EU i 48 drugih članica Svjetske trgovinske organizacije) odlučila je pokrenuti pregovore koji bi trebali rezultirati multilateralnim pravnim okvirom na koji bi se potrošači i tvrtke mogli osloniti kako bi olakšali i sigurnije kupili, prodali i poslovali online.

Pravila Svjetske trgovinske organizacije o e-trgovini bit će usmjerena na povećanje mogućnosti i rješavanje izazova e-trgovine u razvijenim i zemljama u razvoju. Pregovori bi trebali rezultirati multilateralnim pravnim okvirom na koji bi se potrošači i poduzeća, posebno manji, mogli osloniti kako bi olakšali i sigurnije kupovali, prodavali i poslovali na internetu.

Pravila koja predlaže EU između ostalog bi jamčila valjanost e-ugovora i e-potpisa, jačala povjerenje potrošača u online okruženje, uvodila mjere za učinkovito suzbijanje neželjene elektroničke pošte (spam), rješavala prepreke koje sprečavaju prekograničnu prodaju i trajno zabranjivala carine na elektroničke prijenose.

Skupina zainteresiranih članica WTO-a održala je prvi sastanak 6. ožujka kako bi se dogovorili o procesu pregovora o e-trgovini u okviru WTO-a. O prijedlogu EU-a raspravljat će se uz prijedloge drugih članica WTO-a tijekom sastanaka planiranih od 13. do 15. svibnja u Ženevi.

Podijeli:

Vezane objave