Europska komisija je objavila niz resursa kako bi trgovcima, internetskim platformama i tražilicama pomogla da što bolje iskoriste nova pravila platforme za poslovanje koja se primjenjuju nakon nedjelje, 12. srpnja.

Osim toga, radi prikupljanja povratnih informacija objavljena su tri izvješća o napretku koja je pripremila stručna skupina za Promatračnicu ekonomije internetskih platformi.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Izvješća će poslužiti kao temelj za rad Europske komisije na internetskim platformama, a posebno na predstojećem paketu Zakona o digitalnim uslugama.

Privremena izvješća sadržavat će informacije o trenutačnim prioritetima rada Europske komisije u digitalnom području, kako je najavljeno u Komunikaciji Europske komisije o oblikovanju digitalne budućnosti Europe i u europskoj podatkovnoj strategiji, te će biti korisna u kontekstu paketa o digitalnim uslugama.

EU smjernice za ekonomiju na Internetu

EU je usvojila prvi set pravila kojima se regulira platforma ekonomija. Od 12. srpnja, tvrtke i trgovci koji prodaju putem interneta putem tržnica znat će koji će kriteriji određivati ​​njihovu poziciju u rezultatima pretraživanja, hoteli koji koriste platforme za rezervaciju imat će veću jasnoću i zaštitu od nepoštenih uvjeta, programeri aplikacija moći će osporiti odluke u trgovinama aplikacija koje žele ukloniti svoj sadržaj.

U idućim tjednima Europska komisija će također objaviti službene smjernice za rangiranje. Te će smjernice pomoći mrežnim platformama i tražilicama da poboljšaju predvidljivost i transparentnost kako bi tvrtkama pomogle da razmotre kako najbolje povećati i upravljati svojom vidljivošću na mreži.

Europska komisija je pripremila dokument o pitanjima i odgovorima koji može služiti kao kontrolni popis za mrežne platforme i tražilice, posebno one manje, kod primjene novih zahtjeva. Pomoći će tvrtkama da dobiju informacije o svojim novim pravima i dostupnim mogućnostima za rješavanje problema koji mogu nastati u njihovim komercijalnim odnosima s mrežnim platformama. Sadrži i korisne informacije za internetske usluge posredovanja, tražilice i predstavničke organizacije ili udruge. Europska komisija je izradila video zapis koji će pomoći internetskim platformama i tražilicama da procijene primjenjuju li se na njih nova pravila.

Opservatorij o ekonomiji mrežne platforme

Europska komisija pomno prati kretanja u ekonomiji mrežne platforme. Stručna skupina za opservatorij za mrežnu ekonomiju platforme podržala je Europsku komisiju u izradi novih pravila za digitalnu ekonomiju pomažući u nadzoru tržišta i učinkovitoj primjeni novih pravila.

Tri izvješća o napretku ukazuju na neravnoteže u tržišnoj snazi ​​u odnosu između internetskih platformi i njihovih poslovnih korisnika u pogledu pristupa i korištenja podataka, kao i na diskriminaciju kao potencijalni izvor problema u ekonomiji mrežne platforme. Zainteresirane strane, uključujući internetske platforme, tvrtke koje se oslanjaju na internetske platforme, stručnjaci i provoditelji vlasti pozivaju se da daju povratne informacije do 8. rujna.

Uvod u Zakon o digitalnim uslugama

Izvješća o napretku sadržavat će prioritete rada Europske komisije u digitalnom području kako je najavljeno u Komunikaciji Europske komisije o oblikovanju europske digitalne budućnosti kao i njezinu podatkovnu strategiju te će pružiti doprinose za paket zakon o digitalnim uslugama (Digital Services Act).

Izradit će se još dva izvješća o internetskim oglašavanjima i platformama sa značajnom tržišnom snagom koje će, uz sadašnja izvješća, postati konačan doprinos stručne skupine Opservatorija kasnije ove godine. (ilustracija needpix)

Podijeli:

 

 

Vezane objave