Sve zemlje članice EU-a sada imaju barem jednog operatera koji pruža 5G usluge, te je sada fokus mobilnih operatera usmjeren je na povećanje pokrivenosti i nove tehnologije kao što je OpenRAN, navodi se u redosbvnom tromjesečnom izvješću za 5G Opservatory rade analitičke tvrtke Valdani, Vivari & Associati; Policy Tracker i LS Telecom.

Sve zemlje EU-a sada imaju komercijalnu 5G uslugu dostupnu barem u jednom dijelu zemlje

Pokrivenost

Cipar je prva država članica EU-a koja je dostigla potpunu pokrivenost 5G signalom cijelog teritorija, no jasno je kako je to bilo mnogo lakše ostvariti nego u znatno većim zemljama i mnogo složenijim za pokrivenost signalom. Portugalski operater MEO objavio je u ožujku da njegova 5G mreža sada pokriva 50% zemlje s 5G. Njemačka vlada objavila je u ožujku plan za postizanje pune pokrivenosti 5G-om do 2030. godine. Planovi uključuju ubrzavanje procesa planiranja infrastrukture, kao i financiranje operatera koji opskrbljuju područja s nedovoljno komercijalnog interesa.

Udruženje europskih mobilnih operatera ETNO objavio je u svojem izvješću u veljači kako ukupna pokrivenost 5G-om u Europi gotovo udvostručila s 30% u 2020. na 62% u 2021. godini.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U EU zemljama do sada je postavljeno ukupno 147.308 5G baznih stanica, najčešća vrsta 5G baznih stanica koristi 4G frekvencijske opsege u DSS konfiguraciji. Zahvaljujući tome skoro 65% kućanstava u EU27 imalo je dostupnost makar je 5G mreže na kraju 2021. godine.

Državni poticaji

U EU sve više zemalja najavljuje dodatno financiranje projekata vezanih uz 5G. Nakon što je u siječnju ove godine Europska komisija objavila je da nudi 258 milijuna eura financiranja za podršku projektima 5G-a i za gigabitne mreže, Njemačka i Francuska obećale su 17,7 milijuna eura za četiri vertikalna i prekogranična projekta 5G-a a u ožujku talijanska vlada najavila je čak 2 milijarde eura poticaja za poboljšanja 5G infrastrukture u zemlji.

Ono što je značajno istaknuti kod uvođenja nove telekomunikacijske tehnologije jeste da će, prema procjenama ETNO-a, mobilni operateri u Europi platiti oko 10% manje za stjecanje licenci za 5G spektar u usporedbi s onim što su platili za licence 4G spektra. Procjena je kako će EU operateri za 5G spektar platiti ukupno 34,8 milijardi eura.

Kina ima gotovo milijun instaliranih 5G baznih stanica što je čak osam puta više od EU i 18 puta više od SAD-a; Južna Koreja ima najviše 5G baznih stanica po broju stanovnika: 13 puta više od EU i 20 puta više od SAD-a

Usporedba EU s konkurencijom

Kada se usporedi doseg EU implementacije nove telekomunikacijske tehnologije s drugim dijelovima svijeta, odnosno dosadašnje komercijalne mreže, dodjela frekvencijskih opsega i planovi za daljnju dodjelu, te razne druge metrike poput broja stanovnika po 5G baznoj stanici. Zaključuje se da, na primjer, Kina ima gotovo milijun instaliranih 5G baznih stanica što je čak osam puta više od EU i 18 puta više od SAD-a; Južna Koreja ima najviše 5G baznih stanica po broju stanovnika: 13 puta više od EU i 20 puta više od SAD-a.

Usto, Južna Koreja je dodijelila najveći opseg visokog spektra (mmWave) s ukupno 2.400 MHz dodijeljenih operaterima. U Europi se za 5G i dalje u pravilu koristi srednji pojas, a bez viših frekvencijskih opsega nema pune primjene 5G tehnologije.

Nekoliko država članica EU tek treba dodijeliti pojaseve od 700 MHz i 3,6 GHz, dok je samo nekoliko njih omogućilo je 26 GHz. U većini članica za 5G se koriste niski i srednji pojasevi

Važnost spektra

Korištenje niskopojasnih, srednjih i mmWave frekvencija u konačnici će se kombinirati u 5G mrežama kako bi se omogućio potpuni 5G. Europa je odredila tri pojasa, 700 MHz, 3,4-3,8 GHz (poznato kao pojas od 3,6 GHz) i 26 GHz kao tzv. 5G pionirske pojaseve kako bi pomogla u potpori početnom uvođenju nove telekomunikacijske tehnologije. Među njima, pojas od 3,6 GHz smatra se temeljnim za isporuku stvarnih brzina 5G podataka (step-change 5G) zahvaljujući korištenju kontinuiranih propusnosti od 80-100 MHz koje su predviđene po operateru.

Dodijeljeni pionirski frekvencijski opsezi u članicama EU

Pravovremeno puštanje pionirskih frekvencija ključni je čimbenik koji određuje napredak razvoja 5G mreže u Europi. No, pionirski pojasevi tek su u stvari početak primjene 5G-a. U skladu s globalnim trendom postupnog ukidanja 2G i 3G mreža, spektar koji se prije koristio za te ranije tehnologije postaje dostupan za LTE i/ili 5G. U Europi vidimo osobito da se pojasevi od 1800 MHz i 2100 MHz počinju prenamjenjivati ​​za 5G, uz LTE. Neki operateri počinju uvoditi 5G u drugim LTE opsezima, kao što su 800 MHz i 2,6 GHz. Osim ovih naslijeđenih frekvencija, 1500 MHz je nagrađen na brojnim tržištima i sada se koristi za Supplementary Downlink (SDL) u 4G/5G mrežama.

Ne-pionirske frekvencije ispod 3 GHz mogu pomoći operaterima da brzo postignu prilično raširenu pokrivenost 5G, s potencijalnim prednostima unutarnje i vanjske pokrivenosti u usporedbi samo s implementacijom C-pojasa. Oni mogu pružiti alternativu za 700 MHz, na primjer kada pojas još nije dostupan, ili dopuniti tu širinu pojasa.

S druge strane, frekvencije ispod 3 GHz ne mogu se podudarati sa širokim propusnim opsegom koji su dostupni na 3,6 GHz i stoga ne mogu sami isporučiti ono što se može smatrati ‘step-change 5G’. Slijedom toga, ove frekvencije treba smatrati nadopunom uvođenja operatera u višim pionirskim pojasevima, iako su ponekad operateri lansirali 5G na svojim naslijeđenim frekvencijama gdje su 5G aukcije pretrpjele kašnjenja.

Uloga dijeljenja dinamičkog spektra

Dynamic Spectrum Technology (DSS) softversko je tehnološko rješenje koje nude glavni dobavljači mreže kako bi se omogućilo dinamičko dijeljenje frekvencija između 5G i LTE (a ponekad i 3G). Nudi alternativu tradicionalnim metodama ponovnog uzgoja, koje uključuju statičku particiju propusnosti između različitih mobilnih tehnologija (vidi sliku 1).

Jedna od potencijalnih prednosti uvođenja 4G/5G DSS-a je da operateri ne moraju čekati na masovno prihvaćanje 5G uređaja prije nego što uvedu 5G u LTE pojas, kao što bi to činili u prošlosti za nove tehnologije. To može pomoći operaterima da ubrzaju svoje uvođenje 5G, kao i optimiziraju ukupnu upotrebu spektra.

Mnogi operateri diljem svijeta sada koriste DSS za dijeljenje svog spektra između 4G i 5G. Korištenje DSS-a nadilazi naslijeđene LTE pojaseve. Tehnologija se također primjenjuje u pojasu od 700 MHz, tako da operateri mogu koristiti spektar u korist svojih LTE korisnika, dok je usvajanje 5G još uvijek relativno nisko.

Na primjer, Hrvatski Telekom koristio je 2100 MHz za uvođenje 5G s 34% pokrivenosti stanovništva na otvorenom, dok je čekao završetak 5G aukcije.

Na temelju podataka Opensignala, donja slika uspoređuje prosječne brzine preuzimanja mobilne mreže (u svim mrežnim tehnologijama) s najnižom i najvišom prosječnom brzinom preuzimanja samo za 5G među operaterima za odabrane europske zemlje. Grafikon prikazuje korak promjene u korisničkom iskustvu na 5G mrežama u usporedbi s mobilnim mrežama općenito. Samo je u Nizozemskoj minimalna brzina preuzimanja 5G među operaterima jednaka ukupnoj brzini preuzimanja mobilnih uređaja u zemlji – koja je najviša u Europi

Što su 5G, 5G+, pravi 5G?

Kombinacija spektra koja se koristi za 5G u dosadašnjoj još ranoj fazi implementacije ima nekoliko učinaka. Naime, mogu postojati velike razlike u korisničkom iskustvu 5G ovisno o korištenom spektru. 5G s postupnom promjenom – ili ono što neki operateri nazivaju “pravi 5G”, “čisti 5G” ili 5G+ – dostupan je uglavnom tamo gdje se koristi 3,6 GHz, što je obično u gradovima i većim mjestima u početku. Gdje je 5G implementiran u 700 MHz ili naslijeđenom spektru ispod 3 GHz, obično postoji osnovnija 5G usluga s nižim brzinama podataka. Operateri mogu odražavati te razlike razlikovanjem područja pokrivenosti ‘5G’ i ‘5G+’, tako da njihovi korisnici znaju očekivati ​​razlike u korisničkom iskustvu ovisno o lokaciji.

Tamo gdje se koriste frekvencije ispod 3 GHz, operateri mogu brže postići opsežnu pokrivenost 5G nego što to mogu s C-pojasnim. U nekim slučajevima ponudili su 5G na vrlo širokom otisku odmah od lansiranja, iako s nižim brzinama prijenosa podataka nego u područjima pokrivenosti C-pojasa.

Ti čimbenici otežavaju usporedbu uvođenja 5G operatera koristeći samo metriku pokrivenosti stanovništva, stope naslovnih podataka ili broj raspoređenih baznih stanica. Na primjer, ne možemo zaključiti da operater s 40% pokrivenosti 5G stanovništva zaostaje za drugim operaterom čija je pokrivenost 80%. Ono što se čini kao velika razlika u napretku može umjesto toga odražavati drugačiju upotrebu spektra i alternativnu strategiju uvođenja. Slično, može biti teško procijeniti kako se jedna zemlja ponaša u odnosu na drugu koristeći jednostavne metrike pokrivenosti ili bazne stanice.

Različit put, isti cilj

Takve razlike u pokrivenosti 5G i korisničkom iskustvu, zbog korištenja različitih opsega, neće dugo trajati. Razlike koje sada korisnici imaju proizlaze iz različitih putova koje operateri biraju kako bi došli do zajedničkog krajnjeg cilja potpunog razvoja nacionalnih 5G mreža za nekoliko godina.

Također je vrijedno napomenuti da čak i tamo gdje spektar ispod 3 GHz značajno pridonosi uvođenju 5G, krajnji korisnici vide poboljšanja u mobilnim uslugama.

Podijeli:

 

 

Vezane objave