Prikupljanje i objavljivanje usporedivih podataka o širokopojasnom pristupu internetu jedan je od ključnih instrumenta potpore širokopojasnoj politici, regulaciji i provedbi planu razvoja širokopojasnog interneta u Europskoj uniji i državama članicama. Takvi podaci omogućiti će  kućanstvima i poduzećima usporedbu kvalitete usluga širokopojasnog interneta u EU-u. Zbog toga je pokrenut europski portal za mapiranje širokopojasnih mreža (The European Broadband mapping portal) koji osigurava podatke u stvarnom vremenu. Portal obuhvaća širokopojasne podatke prikupljene iz javnih, nacionalnih i privatnih, kao i međunarodnih inicijativa za fiksne i mobilne usluge te sociološke i ekonomske podatke Eurostata koji imaju veze s korištenjem širokopojasnog interneta. Portal će omogućiti usporedbu podataka o pokrivenosti mreža širokopojasnog interneta različitih operatora, brzine preuzimanja i slanja podataka, sagledavanje utjecaja gustoće naseljenosti na brzinu mreže…

Cilj portala za mapiranje širokopojasnog pristupa internetu je osigurati veću transparentnost širokopojasnih usluga krajnjim korisnicima. Predstavljajući ih usporedivim podacima, portal će omogućiti bolji izbor usluge i njihovu dostupnost u mjestu stanovanja ili mjestu sjedišta tvrtki. Dostupnost takvih podataka potaknuti će, kako se očekuje, operatore na poboljšanje usluga.

Podaci koji ne mogu biti usporedivi iz različitih razloga a utječu na kvalitetu širokopojasnih mreža bit će prikazani odvojeno kako bi se objasnile razlike u definicijama koje koriste davatelji podataka.

Podijeli:

 

Vezane objave