struktura Building Block Big Dana Test Infrastructure

Europska komisija objavila je novo izdanje platforme za analizu velike količine podataka (big dana) u cloudu koju nudi Building Block Big Dana Test Infrastructure (BDTI). Platforma europskim javnim organizacijama pruža sigurno okruženje za eksperimentiranje s velikim bazama podataka. Infrastruktura se nudi besplatno s ciljem poticanja usvajanja analitike podataka diljem EU-a i promicanja donošenja odluka na temelju takve analitike.

Nova testna inačica Block Big Data Test Infrastructure v1.3.0. ima unaprjeđene značajke za skladištenje i sigurnost velike količine podataka. Nove značajke proširuju uporabu slučajeva analitike podataka koji se mogu pokrenuti na BDTI platformi omogućujući javnim upravama da obrađuju više vrsta podataka i nude veću fleksibilnost u pogledu mogućnosti sigurnosti i povezivanja.

Dodane su tri nove sigurnosne značajke: centralizirano upravljanje korisnicima putem Active Directorya, Hadoop ekosustav poboljšan Kerberosom (simetričnim kriptografskim ključem) i lakša sigurna povezanost s korisničkim okruženjima putem OpenVPN veza.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Unaprjeđena je i pohrana te obrada nestrukturiranih podataka u bazi MongoDB.

Namjena platforme BDTI

BDTI je platforma nastala kao usluga, domaćin u cloudu, koji inženjerima podataka, znanstvenicima podataka i analitičarima podataka nudi potrebne upravljane infrastrukture i softverske okvire za statističku analizu za različite slučajeve uporabe. Platforma omogućava korisnicima odabir iz različitih komponenti implementaciju koja je prikladna kao rješenje za njihov slučaj upotrebe. Standardne implementacije su lako dostupne, ali BDTI omogućava kombiniranje komponenata za prilagođeno rješenje. Komponente variraju od skalabilnih pojedinačnih i klasteriranih virtualnih računala do baza podataka, otvorenog okvira i komercijalnih alata za statističku analizu. Sve komponente koje pruža BDTI nalaze se u cloudu. BDTI nudi pružanje komponenti kao uslugu, a uz to, BDTI upravlja i sigurnosnim i upravljačkim kontrolama korisnika. Osim toga, podršku i održavanje obavlja BDTI tijekom cijelog trajanja BDTI implementacije. Nakon primanja predviđene implementacije, korisnici mogu upravljati vlastitim aplikacijama i podacima na platformi u okviru sigurnosnih i upravljačkih kontrola korisnika koje je postavio BDTI.

Ponuda BDTI usluga sastoji se od komponenti, to su funkcionalne logičke skupine aplikacija i virtualni strojevi koji svaki predstavljaju osnovnu komponentu u okruženju znanosti o podacima. Dijelovi BDTI su strukturirani u tri sloja: Korisnički pristupni sloj, Računalni sloj i Skladišni sloj. Da bi se zatražila BDTI implementacija, moraju se odabrati komponente za svaki sloj zajedno s dostupnim definiranim virtualnim strojevima, aplikacijama ili upravljanim uslugama.

Područja primjene BDTI

Javna tijela upravljaju velikim količinama podataka. Međutim, oni iz svojih podataka i analitike bilježe samo djelić potencijalne vrijednosti .

Kako javni subjekti mogu uspješno rješavati ove velike količine podataka?

BDTI nudi internetsko okruženje za javne subjekte za:

  • eksperimentiranje s velikim izvorima podataka, metodama i alatima
  • pokretanje pilot projekata i analiza analitičkih podataka putem odabira softverskih alata
  • dijeliti izvore podataka u domenama politika i organizacija
  • primati podršku i pristup velikim slučajevima i metodologijama najboljih podataka.

BDTI omogućuje javnim subjektima da se usredotoče na produbljivanje svojih znanja o uvidima i vrijednosti iz svojih podataka, umjesto da postavljaju i održavaju složena okruženja podataka eksperimenta.

BDTI obuhvaća različite elemente obrade podataka, uključujući: prikupljanje podataka, generiranje, upravljanje i objavljivanje, gutanje, transformaciju za obradu, analizu, istraživanje i vizualizaciju.

Svaki se element može odabrati i koristiti pojedinačno, a temelji se na postojećim predlošcima okruženja. Podijeli:

 

 

Vezane objave