Promjene na tržištu rada kao što su digitalizacija poslova i stvaranje novih poslovnih modela u kojima se radnici zapošljavaju kratkoročno ili privremeno dovele su do stvaranja tzv. gig ekonomije, odnosno ekonomije honorarnih i nestandardnih poslova. (npr. vozači, dostavljači, udaljeni administratori i sl.). Naziv je nastao po mobilnoj aplikaciji Gigley.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U 2016. godini u Europskoj uniji svaki je četvrti radni ugovor spadao pod nestandardni oblik zapošljavanja. Tržište rada zahtijeva fleksibilne radnike, ali i ta fleksibilnost, smatraju u EU institucijama, mora imati zaštitu.

Gigley se, inače, može koristiti za: plaćanje računa, izradu rođendanskih ukrasa, fotografiranje, pomoć oko auta, organiziranje tuluma, čuvanje djece raznorazne dostave ili slične privremene potrebe. Naziv aplikacije proizlazi iz engleskog žargonizma gig, kojim se prvotno označavao glazbeni angažman (gaža). Naziv je stvoren početkom 2009. godine na vrhuncu ekonomske krize kad je nezaposlenost bila visoka. Takva se ekonomija temelji se na tome da tvrtke za obavljanje nekih poslova zapošljava neovisne stručnjake (slobodnjake) na određeno, kratko vrijeme. Takvo zapošljavanje postaje sve popularnije jer je radna snaga sve mobilnija, posao se može obaviti s bilo kojega mjesta, a radnici mogu birati privremene poslove i projekate širom svijeta.

Europska unija uvodi nova pravila o tzv. ekonomiji honorarnih poslova (gig ekonomija) kako bi se osigurali transparentni i predvidivi uvjeti za sve radnike. Zastupnici o prijedlogu novih pravila glasuju 16. travnja o dogovoru postignutom sa zemljama članicama o novim minimalnim pravima za fleksibilne radnike koji rade preko nestandardnih ugovora i u netradicionalnim zanimanjima.

Prema novim pravilima osigurat će se nova minimalna prava za radne uvjete koja uključuju: vremensko ograničenje za probno razdoblje koje ne bi trebalo biti duže od šest mjeseci; pravo na rad za druge poslodavce uz zabranu navedenih “klauzula o isključivosti” ili “nekompatibilnosti”; pravo na dobivanje propisane obuke besplatno i unutar radnog vremena te pravo na informacije o svim odgovornostima i obvezama unutar prvih tjedan dana rada. Radi se o izmjenama koje su važan korak u socijalnoj politici EU-a.

Radnik obavlja usluge na određeno vrijeme po uputama druge stranke za plaću te radi u prosjeku 3 sata tjedno ili 12 sati svaka 4 tjedna. Ako radnici ispunjavaju te uvjete, nova pravila ih pokrivaju ako rade u kućanstvu, na zahtjev, preko vaučera, koristeći aplikacije ili su stažisti i znanstvenici. Samozaposleni radnici nisu uključeni.

Podijeli:

 

 

Vezane objave