Prema novoj regulativi u Sjedinjenim Američkim Državama nacionalnoj agenciji za sigurnost (US National Security Agency NSA) dopušteno je privatne podatke u elektroničkom obliku od pružatelja elektroničkih usluga proslijeđivati NSA i drugim američkim agencijama, njih 16 među kojima je i Federal Bureau of Investigation (FBI)

Kao odgovor na te promjene europski su parlamentarci 6. travnja usvojili rezoluciju kojom od mjerodavnih institucija u SAD traže zaštitu privatnih podataka državljana zemalja Europske unije, odnosno poštivanje Povelje EU o temeljnim pravima zaštiti podataka te najnovijih mjera za zaštitu osobnih podataka koje je EU parlament usvojio u siječnju ove godine. Poštivanje te rezolucije europski će parlamentarci ocijeniti na planarnoj sjednici Europskog parlamenta početkom jeseni.

Naime, u siječnju je postojeća Direktiva o e-privatnosti proširena sa tzv. tradicionalnih telekomunikacijskih operatora i na nove pružatelje usluga elektroničkih komunikacija poput WhatsAppa, Facebooka, Messengera, Skypea, Gmaila, iMessagea ili Vibera.

Zabrinutost europskih parlamentaraca proizilazi iz činjenice da je nakon predsjedničke uredbe u SAD 2015. godine ograničena količina podataka koje su proslijeđivani obavještajnim agencijama SAD uslijedila u siječnju ove godine nova regulativa koja omogućuje NSA dijeljenje osobnih podataka bez ograničenja i bez pristanka vlasnika podataka pa i bez sudskih naloga ili odobrenje Senata i Kongresa SAD.

Rezolucija Europskog parlamenta proizišla je iz zabrinutosti za pravnu sigurnost građana i pravnih subjekata u EU, mogućnosti da se podaci građana i pravnih subjekata iz EU koriste u komercijalne svrhe.

Podijeli:

 

Vezane objave