Europsko zajedničko poduzeća za računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i Jülich Supercomputing Center (JSC) potpisali su ugovor o izgradnji prvog europskog exascale superračunala koje će se zvati Jupiter. To će biti prvo europsko superračunalo koje će premašiti granicu od milijardu milijardi izračuna u sekundi.

Jupiter će biti instaliran od 2023. godine u kampusu Forschungszentrum Jülich i njime će upravljati JSC. Izgradnju računala financirati će EuroHPC JU i Njemačka s maksimalnim ukupnim proračunom od 500 milijuna eura. Od tog iznosa, 250 milijuna eura osigurava EuroHPC JU, a drugih 250 milijuna eura u jednakim dijelovima njemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja (BMBF) i Ministarstvo kulture i znanosti pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija ( MKW NRW).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Jupiter će se temeljiti na dinamičnoj, modularnoj superračunalnoj arhitekturi, koju je Forschungszentrum Jülich razvio zajedno s europskim i međunarodnim partnerima u projektima DEEP koje financiraju Europska komisija i EuroHPC JU. Modularna arhitektura omogućit će optimizirano korištenje različitih računalnih modula tijekom složenih simulacija. Takva arhitektura također znači da će sustav biti dobro pripremljen za integraciju budućih tehnologija kao što je kvantno računalstvo.

Kao i sva  EuroHPC superračunala, Jupiter će biti energetski učinkovit te ekološki dizajniran. Pokretat će ga zelena električna energija dok će njegov sustav vodenog hlađenja pomoći da se osigura da superračunalo postigne najvišu učinkovitost. Forschungszentrum Jülich istražuje potencijalne primjene otpadne topline iz Jupitera.

Podijeli:

 

 

Vezane objave