Europska komisija najavila je formiranje inicijativnog odbora za stvaranje konzorcija koji će raditi na razvoju mikroprocesora. Takva tehnologija s izraženo boljim karakteristikama jedan je od preduvjeta za razvoj superračunala.

U Europskoj uniji ranije je formirana Inicijativa za razvoj procesora (The European Processor Initiative EPI) u kojoj su okuplenaa 23 partnera iz 10 europskih zemalja.

Inicijativa okuplja stručnjake iz istraživačkog projekta Europske komisije za računala visokih performanci (High Performance Computing HPC), cilj tog projekta je razvoj superračunala za potrebe znanstvene zajednice i industrije u EU. Cilj EPI-ja je razvoj superračunala na europskoj tehnologiji- Kako razvoj takvih tehnologija zahtjeva značajna financijska sredstva bit će potpisan Okvirni sporazum o partnerstvu budućeg konzorcija.

Inicijativa za razvoj superračunala na vlastitoj tehnologiji važan je dio strateškog opredjeljanja Europske komisije za stvaranjem neovisog ekosustava računala visokih performanci te sustava podataka bez kojega nema tehnološke i industrijske konkurentnosti EU. Za direktora EPI-ja izabran je Philippe Notton.

Glavni ciljevi EPI-ja su razvoj ključnih tehnologija u EU za računala visokih performanci , razvoj procesora za superračunala ali i za podatkovne centre te industrije,prije svega automobilsku industriju koji se mogu koristiti za razvoj autonomnih vozila.

Za razvoj projekta planirano je kroz program Horizon 2020 izdvojiti inicijalnih 120 milijuna eura a ove godine će se osigurati i ostala potrebna financijska sredstva kroz program koji bude izradio konzorcij. Proklamirani planovi za konzorcij su razvoj najmanje dva superračunala na razini s najvećim superračunalima u svijetu te dva računala srednje snage koji će biti na raspolaganju širem krugu javnih i privatnih korisnika do 2020. godine

Podijeli: