Savez francuskih i njemačkih izdavača tiskovina, njih preko 300, stvorili su zajedničku platformu za ostvarivanja autorskih prava svojih novinara prema digitalnim platformama. Savez je otvoren i za sve druge europske tiskovine.

Naime, prije godinu dana Francuska je bila prva članica Europske unije koja je prenijela u svoje zakonodavstvo europsku direktivu o autorskim pravima za 2019. s usvojenim zakonom 24. srpnja 2019. godine. To izdavačima tiskovina daje posebno pravo na autorska prava njihovih objavljenih sadržaja kod preuzimanja od digitalnih platformi. To pravo poznato i kao  “susjedno pravo” trebalo bi omogućiti naknadu autorima news sadržaja kod njihovog preuzimanja od digitalnih platformi.

Radi lakšeg ostvarivanja tog prava savez je formirao u četvrtak 30. srpnja trgovačkog društva kojemu su osnivači, za sada, General Information Press Alliance (l’Alliance de la presse d’information générale) i VG Media. Njegova će svrha biti „zajedničko osiguravanje pregovora, sakupljanja i distribucije susjednih prava koja su dodijeljena Europskom direktivom o autorskim pravima“, navodi se u priopćenju društva te napominje kako je ono otvoreno za sve europske tiskovne izdavače i druge kreatore news sadržaja.

General Information Press Alliance predstavlja 300 političkih i općih informativnih novina u Francuskoj, uključujući grupe Ouest-France, Ebra, La Dépêche du Midi, La Voix du Nord, Les Echos, Le Figaro, Le Monde, itd. VG Media je tvrtka sa sjedištem u Berlinu. Okuplja vlasnike prava iz novinske i televizijske izdavačke djelatnosti, uključujući radiodifuznu skupinu ProSiebenSat1 i izdavača Axel Springer.

Društvo je formirano tri mjeseca nakon što je francuska uprava za tržišno natjecanje bila prisiljena, početkom travnja, narediti digitalnim platformama da “dobronamjerno” pregovaraju s izdavačima i novinskim agencijama o naknadi kod preuzimanja njihovih sadržaja.

Podijeli:

 

Vezane objave