Objavljen je konačni popis za procjenu pouzdane umjetne inteligencije (artificial intelligence AI) koji je izradila stručna skupina na visokoj razini za umjetnu inteligenciju (AI HLEG), primjenjujući etičke smjernice razvijene posljednjih godina u okviru institucija Europske unije.

Popis pouzdane AI će putem internetskog alata moći upotrebljavati poduzeća i organizacije kako bi procijenile poštuju li postojeće smjernice te dobiti nove smjernice za unaprjeđenje primjene umjetne inteligencije.

Kroz Popis ocjenjivanja pouzdanog AI (ALTAI), načela AI prevode se u pristupačan i dinamičan popis koji usmjerava programere i razvojne programere u provođenju takvih načela u praksi. ALTAI će pomoći da se osigura da korisnici imaju koristi od AI bez izlaganja nepotrebnim rizicima, pokazujući niz konkretnih koraka za samoprocjenu.

AI HLEG preveo je te zahtjeve u detaljan popis procjena , uzimajući u obzir povratne informacije iz šestomjesečnog pilotskog postupka unutar europske AI zajednice. Nadalje, kako bi pokazao sposobnost takvog popisa za procjenu, potpredsjednik AI HLEG i njegov tim iz Insight Centra za analizu podataka na University College Cork, razvili su prototipni web alat kako bi praktički vodili programere i razmještače AI kroz pristupačan i dinamičan popis.

Taj popis i konačne sektorske preporuke poslužit će se kao temelj za promišljanja Europske komisije o umjetnoj inteligenciji koja su u tijeku, uz opsežne povratne informacije za javno savjetovanje o Bijeloj knjizi o umjetnoj inteligenciji.

Prema sažetom izvješću dosadašnje javne rasprave o umjetnoj inteligenciji Europska komisija objavila je sažeto izvješće o rezultatima ovog savjetovanja i pojedinačnim doprinosima.

Preko 1.250 odgovora primljeno je u skladu s postupcima predviđenim za savjetovanje, uključujući prijedloge anketa i samostalne dokumente o položaju. Sudionici su predstavljali sve zainteresirane dionike iz javnog i privatnog sektora, uključujući vlade, lokalne vlasti, komercijalne i nekomercijalne organizacije, stručnjake, akademski radnike i građane.
Doprinosi su stigli iz cijelog svijeta, uključujući 27 država članica EU i zemlje poput Indije, Kine, Japana, Sirije, Iraka, Brazila, Meksika, Kanade, SAD-a i Velike Britanije.

 

Podijeli:

 

Vezane objave