Tehnologija 5G generacije spremna je pružiti brzu i veliku podatkovnu povezanost kako bi potaknula digitalnu transformaciju društva. Kada ljudi i predmeti putuju međunarodno zrakoplovom ili brodom, telekomunikacijski sateliti će igrati ključnu ulogu u održavanju njihove povezanosti. Međunarodna povezanost – na primjer, između lokalizirane 5G mreže u glavnom uredu tvrtke i onih u njezinim podružnicama diljem svijeta – također bi mogla koristiti satelite za komunikaciju.

Mogućnost glatkog prebacivanja između zemaljskih 5G veza i satelita ključna je kako bi se osiguralo da sve i svi ostanu povezani kamo god krenuli.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Inženjeri u Japanu surađivali su sa svojim kolegama u Europi kako bi testirali nekoliko poslovnih scenarija koji će zahtijevati takve prijelaze. Eksperimenti su održani u siječnju i veljači ove godine.

Najprije su testirali je li moguće slati 4K video visoke razlučivosti putem svemira kako bi se simulirao doživljaj putnika u zrakoplovu. Duga udaljenost između Japana i Europe uvodi vremenski odmak koji vezu čini izazovnijom nego što bi bila na kraćim udaljenostima.

Otkrili su da je čak i pod utjecajem takvih kašnjenja bilo moguće poslati video iz Japana u podatkovni centar u Europi bez problema pomoću satelita.

Inženjeri su zatim testirali mogu li slati podatke interneta stvari – poput onih koje generiraju senzori koji rade na naftnoj platformi na moru, na primjer – putem satelita iz Japana u Europu. Opet je test bio uspješan.

Na kraju su izmjerili kvalitetu mreže svakog segmenta svakog od prijenosa i potvrdili uspješnu integraciju zemaljskih 5G mreža i satelita. Osim toga, pokazali su sposobnost sustava da podrži zahtjeve usluga, dokazujući da interkontinentalne 5G satelitske i zemaljske mreže predstavljaju značajnu opciju za mreže kampusa i za visoko distribuirane mreže.

Testovi su dio tekućeg sporazuma između ESA-e i Nacionalnog instituta za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (NICT) u Japanu o zajedničkom radu na 5G satelitskim komunikacijama za dobrobit europskih i japanskih građana i industrije.

Ostali članovi suradnje su:  organizacija za istraživanje i razvoj telekomunikacija sa sjedištem u Heidelbergu u Njemačkoj Eurescom; Fraunhofer institut za otvorene komunikacijske sustave (FOKUS) u Berlinu; proizvođač i prodavač radiokomunikacijske opreme sa sjedištem u Tokiju Japan Radio Company (JRC); japanski satelitski operater i emiter SKY Perfect JSAT Corporation; i Nakao istraživački laboratorij na  Sveučilištu u Tokiju.

Podijeli:

 

 

Vezane objave