Cilj projekta symbIoTe je omogućiti razvoj nove generacije korisničkih aplikacija koje ne poznaju granice između različitih IoT platformi

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Vipnet članovi su međunarodnog konzorcija na projektu symbIoTe sastavljenog od 14 članova iz 8 zemalja.


Projekt je financiran iz EU programa Obzor 2020., usmjerenog na istraživanje i inovacije, s budžetom od 7,1 milijuna eura.

Konzorcij je 30. studenoga objavio otvoreni poziv za nove partnere čije će se aktivnosti financirati iz dijela navedenog budžeta. Prvi otvoreni poziv otvoren je do 28. veljače 2017., a sve informacije dostupne su na internetskim stranicama projekta symbIoTe.

Cilj projekta symbIoTe-a je omogućiti razvoj nove generacije korisničkih aplikacija koje ne poznaju granice između različitih IoT platformi, a pritom na siguran način koriste njihove umrežene uređaje.

Sudionici projekta imaju mogućnost postati dio jednog novog IoT ekosustava u kojem će vlasnici IoT platformi otvoriti pristup svojim IoT uređajima, ali u kontroliranim i sigurnim uvjetima te u skladu sa svojim poslovnim modelima, dok se s druge strane developerima aplikacija otvara mogućnost korištenja otvorenih sučelja kako bi razvili inovativne IoT aplikacije i iskoristili sav potencijal različitih platformi i njihovih uređaja.

Projekt symbIoTe definira otvorena sučelja i razvija softversko rješenje za interoperabilnost i suradnju IoT platformi koristeći postojeće standarde i protokole. Članovi konzorcija unose u projekt vlastite platforme, zatvorenog i otvorenog kôda, koje postaju dio tog budućeg IoT ekosustava.

U planu je ispitati predloženi sustav u pet korisničkih okolina iz svakodnevnog života kako bi se ocijenila primjenjivost rješenja: u domovima, obrazovnim institucijama, stadionima, transportu te u plovidbi.

Projekt symbIoTe će kroz otvorene pozive financirati tvrtke, startupe i istraživačke centre za implementaciju specifičnih programskih nadogradnji usmjerenih ka uključivanju novih IoT platformi u sustav symbIoTe koristeći otvoreni kôd i rješenja razvijena u okviru projekta.

Vipnet je partner konzorcija koji razvija nova IoT rješenja i podržat će odabrane partnere u svakoj fazi suradnje te uložiti vrijeme i trud kako bi im omogućili razvoj rješenja koja imaju potencijal digitalizacije fizičke okoline.

Konzorcij poziva partnere slijedećih profila i područja interesa:

  • Developere i vlasnike IoT platformi koji žele programski nadograditi postojeće IoT platforme novim funkcionalnostima i implementirati otvorena sučelja kako bi njihove platforme postale interoperabilne
  • Developere aplikacija koji žele razviti inovativne korisničke IoT aplikacije koristeći prednosti sustava symbIoTe za pristup uređajima iz različitih platformi
  • Skupine krajnjih korisnika za sudjelovanje u specifičnim testovima aplikacija u različitim okolinama čiji je cilj potvrditi i demonstrirati vrijednost koju nudi symbIoTe.

Konzorcij symbIoTe stvara otvoreni kôd korištenjem agilnog pristupa za razvoj softvera. Developeri iz različitih institucija ujedinili su snage radi implementacije programskih komponenti za četiri domene: aplikacije, računalni oblak, pametni prostori i pametni uređaji.

Prvi otvoreni poziv fokusira se na poticanje developera IoT platformi da postanu dio sustava symbIoTe. Drugi javni poziv planiran za jesen 2017. bit će usmjeren na povećanje vrijednosti i daljnje širenje interoperabilnog sustava novim IoT platformama, inovativnim aplikacijama i izvedbenim scenarijima s krajnjim korisnicima.

O projektu symbIoTe
symbIoTe je projekt financiran u okviru programa Horizon 2020, ICT 2015. Konzorcij se sastoji od 14 članova: Intracom SA Telecom Solutions (Grčka); Fraunhofer (Njemačka), AIT (Austrija), University of Vienna (Austrija), National Inter-University Consortium for Telecommunications(Italija), ATOS Research Španjolska) , Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska), Nextworks (Italija), Sensing & Control (Španjolska), Ubiwhere (Portugal), Unidata (Italija), PSNC (Poljska), NA.VI.GO. (Italija), Vipnet (Hrvatska).

Više o programu Obzor 2020. možete pronaći na poveznici: OBZOR2020

Podijeli:

 

Vezane objave