Dvoznamenkasti rast prekograničnih komercijalnih paketa deklarirane male vrijednosti postaje sve veći izazov davateljima usluga dostave kao i carinskim službama u Europskoj uniji. Više od tri četvrtine svih paketa ima manju težinu od 2 kg i vrijednost od 150 eura. Veći dostavljaći paketa u europskim zemljama imaju preko 100 tisuća takvih paketa u obradi. Takvi paketi po pravilu dolaze iz zemalja Dalekog Istoka. Problem je i što, kako navodi eCommerce Europe, u najvećem broju slučajeva nemaju ispravno deklariranu vrijednost pa je vrlo teško ispravno osigurati zakonito plaćanje PDV-a na takve pošiljke.

Sredinom prosinca prošle godine ministri financija članica EU dogovorili su se da najkasnije do 2020. godine u Uniji ukinu povlastici uslobađanja poreza na pošiljke male vrijednosti (uglavnom 22 eura) te uspostavi elektroničkih naprednih sustava za sve prekogranične komercijalne pošiljke.

Prema dogovoru ministara financija zemalja EU online trgovine bi imale obvezu uvođenja jedinstvene identifikacije za sve pošiljke koje bi ispravno deklarirale sadržaj, cijenu, podatke o primatelju te identifikacijski broj poreza na promet u standardiziranom digitalnom obliku što bi olakšalo posao carinskim i poreznim tijelima.

Na standardiziranju takve identifikacije komercijalnih pošiljki rade predstavnici Svjetske poštanske unije (The Universal Postal Union UPU) i Europske komisije za normizaciju (European Standardization Committee CEN).

Europska komisija je utvrdila obvezu članicama Unije da do kraja 2019. godine usvoje zakonsku regulativu o digitalizaciji prekograničnih isporuka svih pošiljki bilo koje vrijednosti kojima će se zamjeniti postojeća neusklađena regulativa članica EU.

U članicama EU djeluju 74 poštanske uprave i sve su podržale uvođenje jedinstvenog digitalnog identifikacijskog obrasca za pošiljke a podršku su dali i iz nacionalnih carinskih i poreznih uprava članica Unije.

Podijeli:

Vezane objave