Uz tzv. zeleni digitalni certifikata koji je već u upotrebi kao putna isprava u vrijeme pandemije covid-19, Europska unija trebala bi, navodi Financial Times u srijedu predstaviti planove za digitalni novčanik za svih 27 država članica.

Aplikacija će građanima diljem EU-a omogućiti siguran pristup nizu privatnih i javnih usluga s jednim internetskim ID-om.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Digitalni novčanik sigurno će pohraniti podatke o plaćanju i lozinke i omogućiti građanima iz svih 27 zemalja da se prijave na web stranice lokalnih vlasti ili plaćaju račune za komunalne usluge koristeći jedan identitet.

Aplikaciji za cijelu EU moći se pristupiti, uz klasične metode autentifikacije, i skeniranjem otiska prsta ili mrežnice oka, a služit će i kao trezor u kojem korisnici mogu pohraniti službene dokumente poput vozačke dozvole.

Upotreba digitalnog novčanika neće biti obavezna, ali oni koji je budu koristili imali bi koristi od izuzetno sigurne digitalne prijave i usluga koji iz  nje proizlaze. Osigurati će se da podaci iz digitalnih novčanika građana EU ne mogu biti korišteni u komercijalne svrhe, poput marketinga.

Europska komisija će državama članicama dati smjernice o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika, za koji se očekuje da će biti potpuno operativan za otprilike godinu dana.

Raniji pokušaj uvođenja jedinstvenog digitalnog eID-a za cijelu Europsku uniju nije uspio jer je samo 19 država članica uvelo digitalne ID-ove za svoje građane, ali ni oni nisu međusobno bili kompatibilni.

S obzirom na planiranu kompatibilnost u cijeloj EU, primjene takve aplikacije su široke. Primjerice, digitalni novčanik mogao bi se unajmiti, platiti cijene najma i daljinski potvrditi svoj identitet putem aplikacije. Elektronički ključ za unajmljeni automobil mogao bi se izdati odmah, što znači da nema čekanja u redovima na pultu za iznajmljivanje automobila u zračnoj luci.

Korisnici će moći odlučivanja o tome koliko informacija pohranjuju u digitalni novčanik.

Podijeli:

 

 

Vezane objave