Europsko telekomunikacijsko i informatičko tržište u nestrpljivom je isčekivanju Digitalnog samita (ranije Nacionalni samit o IT-u) u Dortmundu 28. i 29. listopada na kojem će biti službeno predstavljen projekt europskog clouda nazvanog Gaia-X.

Naime, krajem kolovoza savezni ministar gospodarstva Njemačke Peter Altmaier, inače četvrtog najvećeg svjetskog gospodarstva po nominalnom BDP-u, i petog po paritetu kupovne moći, otkrio je kako je Berlin radio plan za arhitekturu europskih usluga u cloudu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Projekt Gaia-X prati i ambiciozni plan njemačkog Ministarstva gospodarstva za razvojem visoko sigurnosne podatkovne infrastrukture isključivo namijenjene poslovnim subjektima iz EU-a. Sve to je dio strateškog opredjeljenja njemačke savezne vlade da ima ključni značaj u europskoj podatkovnoj industriji te umjetnoj inteligenciji. Za sada je jedna od nepoznanica i jasno hoće li Gaia-X biti entitet pod njemačkim državnim nadzorom ili neovisna fondacija posvećena „europskoj podatkovnoj infrastrukturi”.

Za sada se zna da je Gaia-X neka vrsta javno privatnog partnerstva u koji su osim njemačke Vlade uključeni i Deutsche Telekom, SAP i Festo, specijalist za tehnologiju automatizacije, inače njemačka tvrtka srednje veličine.

Prema neslužbenim izvorima u projekt bi se kasnije uključio i Microsoft koji je već objavio kako namjerava ponuditi svojim kupcima ogromne nove kapacitete za skladištenje u Njemačkoj .

Cilj je da Gaia-X pruži njemačkoj i kasnijoj europskoj industriji podatkovnu platformu koja posluje u skladu europskim sigurnosnim standardima i na taj način „pod pouzdanim uvjetima“, jer je savezna ministrica istraživanja Njemačke Anja Karliczek predstavila najnovije planove za formulirana je nacionalna strategija AI vlade u Berlinu, objavio je Handelslatt dodajući kako je za to osnovana inicijativa International Data Space (IDS), u koji su uključeni Njemačka, Fraunhofer-Gesellschafta i poslovne zajednice skoro 100 tvrtki i istraživačkih institucija iz 17 zemalja.

Manja ovisnost o američkim pružateljima cloud usluga

Uspostavljanjem europske cloud infrastrukture, Savezna vlada Njemačke želi ponuditi alternativu glavnim američkim pružatelja cloud usluga Amazonu, Microsoftu i Googleu.

Zakon o cloudu koji je prošle godine usvojio State Department zahtijeva da američki pružatelji cloud usluga omoguće američkim vlastima opsežan pristup korisničkim podacima, čak i ako nisu pohranjeni u SAD-u. To je u velikoj suprotnosti s propisima u Njemačkoj i EU, kao što je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR).

Više novca za AI istraživanje

Europska cloud infrastruktura omogućiti će europskim tvrtkama i institucijama analizu i uporabu podataka uz pomoć najnovijih alata za umjetnu inteligenciju. Kako bi se ubrzala upotreba umjetne inteligencije u Njemačkoj, savezno ministarstvo istraživanja više nego udvostručuje financiranje šest odabranih centara za kompetenciju na njemačkim sveučilištima. Do 2022., umjesto 64 milijuna eura, bit će na raspolaganju ukupno 135 milijuna.

Centri su već predali planove za širenje, a prvi novac vjerojatno isplaćivati će se početkom sljedeće godine. Njemački istraživački centara za AI (DFKI) osnovan je 1988. godine i sada je najveći svjetski istraživački centar za AI, zapošljava ukupno 1.000 ljudi na nekoliko lokacija.

Podijeli:

 

 

Vezane objave