Europski parlament i Europska komisija dogovorili su plan uvođenja bežičnog brzog Interneta u svim zemljama Unije

Frekvencijski pojas od 700 MHz bit će do 2020. godine otvoren za usluge pristupa bežičnom, iznimno brzom, 5G mobilnom Internetu.


Cilj sporazuma europskog Parlamenta i Komisije je dati novi poticaj europskom gospodarstvu. Europa će jamčiti fer uporabu navedenog frekvencijskog pojasa tvrtkama koje se bave prijenosom podataka i emitiranjem televizijskih signala.

Bežičan pristup brzom Internetu svima, u svakom trenutku, i iz bilo koje točke u Europskoj uniji, može se postići kad se ispune dva uvjeta: kad se postavi nova telekomunikacijska infrastruktura i uvedu nova, suvremena, za sve jednaka pravila uporabe te infrastrukture.

Zajednički prijedlog zakonodavca i izvršne vlasti EU omogućiti će telekomunikacijskim tvrktama brzu primjenu 5G tehnologija.

Oslobađanje radio-frekvencijskog pojasa od 700 MHz za pružanje internetskih usluga pomoći će bržoj uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta. 5G Internet omogućiti će bržu provedbu e-zdravstvenih i m-zdravstvenih usluga i svega onoga što nam još obećava skora primjena tehnologija Interneta stvari

U sporazum je ugrađena i klauzula koja države članice obvezuje da trošak prebacivanja internetskih usluga na novi frekvencijski pojas kompenziraju korisnicima.

Godina 2020. je postavljena kao rok s mogućim produženjem od dvije godine za pojedine zemlje članice koje, “zbog opravdanih razloga” neće stići napraviti sve što moraju napraviti u danom razdoblju.

Danas se frekvencijski pojas od 700 MHz koristi za televizijske prijenose, koji će biti prebačeni na druge frekvencije, najkasnije do 2030. godine.

Sporazum je zasad neformalan jer ga moraju ratificirati Europski parlament i sve države članice.

 

Podijeli:

 

Vezane objave