izvor sheme DG Sante, DG CNECT i DG DIGIT

Nedavna otkrića sugeriraju da bi se antitijela u krvi odnosno krvnoj plazmi oporavljenih pacijenata od covid-19 mogla koristiti u liječenju bolesnika s zaraženih virusom SARS-CoV-2.

Europski savez za krv (The European Blood Alliance EBA) u suradnji s Europskom komisijom (odnosno njenim institucijama DG Sante, DG CNECT i DG DIGIT) uspostavljaju  otvorenu EU platformu  za prikupljanje podataka o terapijama krvnom plazmom oboljelih od covida-19. Projekt ima za cilj potaknuti istraživanje o tom obećavajućem načinu liječenju pacijente s covid-19, odnosno prikupiti sve podatke o takvom liječenju.

Platforma se financira iz EU projekta CEF (Connecting Europe Facility) a kroz EU infrastrukturu velikih podataka (big dana) za javni sektor i poslovanje (The Big Data Test Infrastructure (BDTI) Building Block).

Podaci o krvnoj plazmi oporavljenih osoba od covida-19 prikupljaju se od različitih ustanova, usto prikupljaju se podaci o kliničkim ispitivanjima i korištenju plazme u terapijama, kao i podaci o antitijelima osoba koje su se oporavile i dobrovoljno dale svoju krv za liječenje oboljelih. Baza podataka pomoći će kod sigurnije terapije krvnom plazmom. Podaci su otvoreni za istraživače znanstvenike koji rade na razvoju novog cjepiva.

Zdravstvenim institucijama i istraživačima dostupne su dvije baze podataka o krvnoj plazmi oporavljenih pacijenata CEF Context Broker i CEF Big data test infrastructure (BDTI).

Ianče EU portal otvorenih podataka ima poseban odjeljak za skupove podataka povezanih s covid-19. UZ brojne korisne podatke o bolesti i terapijama u otvorenim se podacima nalaze i informatička rješenja za višekratnu upotrebu (Joinup repository) koja mogu pomoći u borbi protiv covid-19.

(naslovna fotografija ec.europa.eu/health/blood_tissues_organs/covid-19_en)

Podijeli:

 

Vezane objave