digitalni registri Estonije umreženi su i pripremljeni za digitalni popis stanovništva i nekretnina

Predstavnici Statističkog ureda Estonije sastali su se u četvrtak 13, veljače s tehnološkim stručnjacima i analitičarima kako bi predstavili tehničko rješenje za online popis stanovništva i stambenog prostora u toj državi koji će se obaviti 2021. godine.

“Estonija je spremna na kvalitetan popis stanovništva i nekretrnina koristeći mogućnosti dostupne u e-državi”, rekao je glavni direktor Statistističkog ureda Estonije (Statistics Estonia) Mart Mägi, predstavljajući pripreme na kojima su radili zaposlenici Ureda i matičari u općinama u zadnjih deset godina.

U suštini popis će biti izvršen na način da popisivači neće uopće ići na teren nego će iz postojećih nacionalnih digitalnih baza podataka o stanovnicima Estonije i stambenih jedinica biti povučeni kroz nacionalno čvorište za podatke X-Road za obradu i statistički obradu na način koji se to radi kada popisivači na terenu prikupe podatke i unesu ih u računala. Estonija je digitalizirala sve potrebne podatke kako bi se popis mogao izvršiti isključivo na digitalni način.

glavni direktor Statistističkog ureda Estonije (Statistics Estonia) Mart Mägi

Podaci koji će se koristiti za popis 2021. godine nalaze se u 24 digitalna registra Estonije. Statistički ured započeo je suradnju s tim registrima još prije skoro 9 godina a sve za pripremu digitalnog popisa.

Mägi je rekao kako je ta suradnja bila u definiranju načina i kvalitete podatak u registrima kao i na otklanjanju tzv. uskih grla kod povlačenja podataka ustvrdivši kako je ukupni estonski nacionalni registar najnapredniji na svijetu i najspremniji za digitalni popis.

Voditeljica projekata za digitalni popis stanovništva u Statističkom uredu Estonije Diana Beltadze naglasila je kako su nacionalni digitalni registri prilagođeni za nacionalnu statistiku, različiti su registri umreženi, podaci su cjeloviti i redovito se ažuriraju te ih je moguće razmjeniti kroz X-Road.

Na predstavljanju estonskog modela digitalnog popisa stanovništva i stambenih jedinica prisustvovao je i nizozemski stručnjak Eric Schulte Nordholt iz Statističkog ureda Nizozemske. On je inače savjetnik estonskom Statističkom uredu za popis stanovništva.

voditeljica projekata za digitalni popis stanovništva u Statističkom uredu Estonije Diana Beltadze

Podijeli:

 

Vezane objave