Teleskopski satelit Cheops lanisiran je u srijedu 18. prosinca iz lansirnog centra Kourouu u Francuskoj uz suradnju lansirne kompanije Arianespace i ruska agencija Roscosmos s ruskog lansirnog sustava Soyuz. Lansiranje je izvršeno s 24 sata zakašnjenja od predviđenog zbog, kako se navodi, softverskih problema u raketi za lansiranje. Na Cheosu je satelit Cosmo-SkyMed druge generacije talijanske svemirske agencije i nanosatelit talijanske tvrtke Tyvak te dva nanosatelita iz francuske svemirske agencije CNES.

Cheops je teleskop namijenjen u istraživačke svrhe egzoplaneta, odnosno za mjerenje njihove gustoće, sastava i veličine te postojanja moguće atmosfere oko brojnih egzoplaneta. Cheops će biti usmjeren na planete u rasponu veličine između Zemlje i Neptuna, a  njegovi podaci omogućiti će izračun gustoće tih planeta što bi trebao biti jedan od prvih znanstvenih koraka u njihovom razumijevanju, odnosno mogućnosti za postojanje života na tim planetima udaljenim nekoliko svjetlosnih godina.

Do sada su znanstvenici otkrili skoro 4.000 egzoplaneta od kada je otkriven prvi takav planet prije 24 godine, nazvan 51 Pegasi b.

Cheops će orbitirati oko Zemlje na udaljenosti od 700 kilometara, proučavajući stijene u orbiti zvijezda udaljenih nekoliko svjetlosnih godina. Pripada u skupinu ExOPlanet satelita, a unatoč tome što će njegovi instrumenti bilježiti podatke s planeta udaljenih nekoliko svjetlosnih godina sam projekt je jedan od jeftinijih svemirskih programa. Instrumenti Cheopsa će uočavati te planete kada prolaze u svojoj orbiti ispred zvijezda oko kojih se kreću, u to vrijeme svjetlost zvijezda postaje tamnija. Veličina planeta procjenjivati će se po prigušenju svjetlosti zvijezda, a iz svjetlosnih tragova samog planeta analizirati će se posjeduju li svoju atmosferu te njihovu gustoću.

Cheopsova misija će, kako je predviđeno, trajati tri godine s mogućnošću produženja uz komercijalne interese na pet godina.

Podijeli:

 

Vezane objave