Putnici u zrakoplovima moći će se sigurno povezati sa svojim obiteljima i prijateljima na Zemlji putem sofisticiranih laserskih sustava. Prototip laserskog komunikacijskog terminala za demonstraciju razvija proizvođač satelita Airbus, radeći u partnerstvu s nizozemskom organizacijom za primijenjena znanstvena istraživanja (TNO). Projekt sufinanciraju Airbus, TNO i nizozemska svemirska organizacija.

Projekt je dio ESA-inog programa za sigurne i laserske komunikacijske tehnologije koji se bavi optičkim i kvantnim komunikacijama poznatim pod  nazivom ScyLight.

Optičke komunikacijske tehnologije koje koriste lasere nude izuzetne brzine prijenosa, sigurnost podataka i prilagodljivost te se od njih očekuje revolucioniranje satelitskih komunikacija.

Naime, optičku komunikaciju izuzetno je teško presresti, jer u usporedbi s radio frekvencijama koristi puno uže zrake. Demonstrator laserskog komunikacijskog terminala koji su razvili Airbus i partneri bit će dizajniran, izrađen i testiran u laboratorijskim uvjetima do kraja 2021. godine.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Sljedeće 2022. godine sustav nazvan UltraAir bit će instaliran u ESA-inoj optičkoj zemaljskoj stanici na Tenerifima u Španjolskoj i testiran u komunikacijskoj vezi s drugim laserskim terminalom na brodu telekomunikacijskog satelita Alphasat, koji je u geostacionarnoj orbiti oko 36.000 kilometara iznad Zemlje .

Za konačnu provjeru, UltraAir pokusni uređaj bit će integriran u zrakoplov za ispitivanje leta do sredine 2022. godine. Taj pokusni uređaj trebao bi biti put ka budućem UltraAir proizvodu koji bi mogao doseći brzinu prijenosa podataka od nekoliko gigabita u sekundi, istovremeno pružajući tehnologiju protiv ometanja i malu vjerojatnost presretanja.

Dugoročno, uređaji će zrakoplovnim putnicima omogućiti uspostavljanje podatkovnih veza velike brzine koristeći evoluciju Europskog sustava za prijenos podataka EDRS (Europskog sustava za prijenos podataka (the European Data Relay System (EDRS), poznat i kao SpaceDataHighway.

EDRS je dizajniran da ubrza protok informacija sa satelita u niskoj orbiti do ljudi na zemlji. Koristi lasere za prijenos podataka natrag u Europu u gotovo stvarnom vremenu.

EDRS je neovisni europski satelitski sustav i projekt je partnerstva između ESA-e i Airbusa, kao dio napora ESA-e da udruži industriju oko velikih programa, potičući tehnološki razvoj radi postizanja ekonomskih koristi.

(ilustracije ESA)

Podijeli:

 

 

Vezane objave