Europska svemirska agencija (European Space Agency) dodijelila je 3. studenoga ove godine u okviru programa Boost! (projekti svemirskih mikrolansiranja) njemačkim lansiranim tvrtkama HyImpulse Technologies, Rocket Factory Augsburg i Isar Aerospace zajedničkih 1,5 milijuna eura za projekte razvoja konkurentskih mikro lansera, svakoj tvrtci po 500.000 eura. Cilj programa Boost! je razvoj novih usluga komercijalnog svemirskog prijevoza a natječaj s ukupnim fondom od 25 milijuna eura, koje je osiguralo njemačko Savezno ministarstvo za ekonomiju i energiju (BMWi), je stalno otvoren do utroška sredstava.

ESA je usvojila program Boost! tijekom Space19 +, sastanka vijeća na ministarskoj razini održanog u studenom 2019. godine, i u travnju ove godine objavila otvoreni poziv za dostavu prijedloga projekata. ESA pruža sufinanciranje, stručne savjete i uporabu objekata za testiranje koji pomažu poduzetnicima da svoje uslužne projekte dovedu u komercijalnu fazu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Sredstva su dobile tri tvrtke koje su ponudile nove usluge lansiranja pomoću malih lansirnih vozila za opsluživanje rastućeg tržišta malih, mikro i nanosatelita. Boost ! je inače namjenjen financiranju predkomercijalnih faza projekata za mikro lansiranja.

HyImpulse Technologies sa sjedištem u Neuenstadtu na Kocheru na jugu Njemačke razvija trostupanjski mali lanser. Lansiranje nazvano SL1, pogonit će se zelenom hibridnom pogonskom tehnologijom, koristeći tekući kisik i parafin kao pogonsko gorivo. Njegova nosivost korisnog tereta će biti 500 kilograma za prijevoz u nisku Zemljinu orbitu.

Boost! financiranje projekta HyImpulse SL1 Launch Service Development Support Support pomoći će tvrtki da finalizira idejna rješenja za dizajn i planove provjere za sve ključne sustave sustava za lansiranje i podrži razvoj povezane opreme za potporu na zemlji, uključujući i za kritična ispitivanja podsustava. Očekuje se da će vozilo biti u upotrebi 2022. godine.

Isar Aerospace Technologies sa sjedištem u Münchenu , koji je isprva podržao ESA-in centar za poslovnu inkubaciju Bavaria, razvija dvostupanjsku raketnu raketu nazvanu Spectrum za opsluživanje malog satelitskog tržišta, za letove u nisku Zemljinu orbitu. Njegova nosivost korisnog tereta bit će 1.000 kilograma.

Ugovor ‘Spectrum Launch Service Development Support’ obuhvaćat će mjere za unapređenje raketnog ‘sustava za kontrolu reakcija’. Dalje će podržati definiranje i izgradnju linije za proizvodnju lansirnih raketa u prostorijama Isar Aerospace u Ottobrunnu. Prvi let Spectruma planiran je za 2021. godinu.

Tvornica raketa Augsburg, u vlasništvu njemačkog proizvođača satelita OHB i tvrtka rizičnog kapitala sa sjedištem u Münchenu Apollo Capital Partners, razvija trostupanjski lansirni sustav opremljen orbitalnom pozornicom RFA One. Vozilo nazvano RFA ONE koristit će najsuvremeniju tehnologiju stupnjevanog izgaranja za svoje glavne pogonske sustave.

Prema ugovoru “RFA One Launch Service Development Support Support”, tvornica raketa Augsburg dobit će podršku detaljnim dizajnom, proizvodnjom i testiranjem svog prvog stupnja demonstratora. Nosivost korisnog tereta RFA One bit će 1.500 kilograma a prvo lenasiranje planirano je za kraj 2021. godine iz norveške svemirske luke Andøya.

Podijeli:

 

 

Vezane objave