Ericsson dovršava sve elemente potrebne za 5G za operatore, poboljšavajući svoju 5G platformu novim rješenjima za radijsku i jezgrenu mrežu. Uvodi komercijalni softver za 5G radijsku pristupnu mrežu, temeljen na nedavno odobrenom prvom 3GPP 5G New Radio standardu. Također, uvodi novu kategoriju radijskih proizvoda nazvanu Street Macro – novi tip radijskih stanica koji odgovara na potrebe operatora za rastom u gradovima s ograničenim dostupnim lokacijama za radijsku opremu.

Kako bi odgovorio na rastuće prilike vezane uz nove 5G korisničke slučajeve, Ericsson širi svoju ponudu za 5G jezgrenu mrežu uz nove mogućnosti koje podržavaju 5G NR, a također i unaprjeđuje rješenje za distribuirani sustav.

Ericsson je 5G platformu uveo u veljači s dodacima u rujnu 2017. godine. Ona uključuje 5G jezgreni, radijski i transportni portfelj uz sustave operativne i poslovne podrške te mrežne usluge i sigurnost.

“Operatori koji žele biti među prvima u 5G sada imaju ključne dijelove za uvođenje 5G mreža već ove godine. Uz našu proširenu platformu, na raspolaganju su im efikasnije mreže kao i mogućnosti za nove prihode na temelju novih korisničkih slučajeva za krajnje korisnike i industriju”, najavio je izvršni potpredsjednik odgovoran za mreže u Ericssonu Fredrik Jejdling.

“Ericsson je vrlo važan za naše inovacije u 5G u više talijanskih gradova. Zajedno smo u prosincu postavili talijanski rekord – aktivirali smo 5G NR ćeliju u mmW frekvencijama u Torinu, dosegnuvši brzine iznad 20Gb/s. Testiranju Ericssonovih novih rješenja će nam pomoći da odgovorimo na niz korisničkih slučajeva na kojima radimo”, rekao je tehnički direktor TIM-a Giovanni Ferigo.

“China Mobile dizajnira svoju buduću mrežu NovoNet koja će biti izgrađena iz višeslojnog Telecom Integrated Cloud (TIC). Ericsson Distributed Cloud je u skladu s TIC rješenjem uz viziju ujedinjenog rješenja u oblaku za brze inovacije aplikacija, koristeći orkestraciju pune skalabilnosti, automatizaciju i omogućavanje više oblaka”, rekao je čelnik istraživačkog instituta operatora China Tongxu Zhang.

5G softver – pionirima omogućuje uvođenje 5G

Dostupan u četvrtom tromjesečju 2018. godine, Ericssonov 5G radijski mrežni softver omogućit će podršku za više širina pojasa i globalno uvođenje. Operatorima će omogućiti korištenje novog frekvencijskog spektra kada postane dostupan.

Novi 5G radijski mrežni softver nadopunjuje Ericssonovu već uvedenu digitalnu jedinicu i 5G radijsku opremu. Operatori jednostavno mogu aktivirati svoje 5G mreže i poduzeti prve korake uz komercijalne 5G mogućnosti i nove aplikacije iskorištavajući napredne usluge mobilnog širokopojasnog pristupa.

To će podržati rastući podatkovni promet te omogućiti dostup do multimedijskog sadržaja, poput 4K/8K streaminga video sadržaja i virtualnu te proširenu stvarnost. Prema Ericssonovoj novoj studiji  vezanoj uz unaprijeđeni mobilni širokopojasni pristup, evolucija na 5G omogućit će 10 puta manje troškove po gigabajtu nego 4G.

Ponuda u radijskom segmentu dopunjena je s komercijalnim softverom za 5G jezgrenu mrežu, optimiziranim za 5G propusnost, mrežni kapacitet i skalabilnost. Ericssonova rješenja za paketsku jezgrenu mrežu i ujedinjeno upravljanje podacima će 2018. godine poboljšati propusnost za efikasnu podršku 5G uslugama. Ta rješenja mogu biti daljnje nadograđena novim funkcionalnostima s razvojem 3GPP 5G standarda.

Ericsson Distributed Cloud – ubrzavanje rasta u području 5G i IoT

Ericsson također razvija svoju ponudu u području distribuiranog oblaka (cloud) za implementaciju aplikacija u oblaku širom svih dijelova mreže – središnje, distribuirano i na rubu. Upravljano, orkestrirano i percipirano kao jedno rješenje, poboljšava latenciju, sigurnost i elastičnost te ispunjava regulatorne zahtjeve za 5G-omogućene korisničke slučajeve.

Ericsson Distributed Cloud spaja najbolje iz svijeta telekomunikacija i oblaka te mrežama omogućuje da postanu otvorene platforme oblaka za sve zadatke, uključujući aplikacije za telekomunikacije, krajnje i poslovne korisnike.

Kao dio Ericsson Distributed Cloud platforme, Ericsson će podržati hardverske opcije različitih isporučitelja. Uz brzo primjenjivi otvoreni softver namijenjen telekomunikacijama za udaljenu nadogradnju i rad, Ericsson dovodi softverski definiranu infrastrukturu (SDI) na rub mreže. Kao podršku efikasnoj primjeni aplikacija namijenjenih oblaku, Ericsson također proširuje ponudu podrškom za zapakirane dijelove softvera (container) u distribuiranoj infrastrukturi oblaka.

Širenje radijskog portfelja – podrška jednostavnoj evoluciji s 4G na 5G

Ericsson dodaje novu kategoriju radijskih proizvoda za gradove, Street Macro, novi sloj između makro i mikro ćelija. Ta radijska oprema smanjenog ugljičnog otisaka, nalazit će se na fasadama zgrada te nuditi potrebnu snagu za osiguravanje efikasnosti i pokrivenosti mreže.

Dodatno, kompanija uvodi nove radijske proizvode koji podržavaju Massive MIMO tehnologiju. Ovi proizvodi omogućuju jednostavnu evoluciju s 4G na 5G i odgovor su na potrebu za većim kapacitetom, uz jednostavnije korištenje za šire usvajanje.

Sve instalirane radijske jedinice Ericsson Radio Systema isporučene od 2015. godine moći će postati 5G NR samo uz pomoć instalacije novog softvera.

“Spoj Ericssonovih novih proizvoda i 5G podrške za već postojeću radijsku opremu operatorima će ponuditi dostup do vrlo širokog i fleksibilnog 5G portfelja. Moći će brzo ostvariti unaprijeđeni mobilni širokopojasni pristup te odgovoriti na nove poslovne prilike za industrijsku primjenu”, rekao je stariji analitičar za telekomunikacijske tehnologije i softver u GlobalData Ed Gubbins.

“Smanjena latencija, bolja propusnost, sigurnost, pouzdanost te usklađenost s regulatornim okvirom su ključne stvari koje operatori moraju osigurati za 5G korisničke slučajeve poput proširene stvarnosti, uporabe u tvornicama i u autonomnim vozilima. Distribuirani oblak omogućava da računarstvo u oblaku, pohrana i umrežavanje budu fleksibilno smješteni u središnjim, regionalnim i rubnim lokacijama, a uz upravljanje na jednostavan način s kraja na kraj i to su važne komponente 5G platforme“, rekao je stariji analitičar u Analysys Mason Roberto Kompany.

Podijeli:

 

Vezane objave